DIŞ HABERLER SERVİSİ
John Hopkins Üniversitesi, UNICEF ve Dünya Bankası, pandeminin dünya çapında eğitim üzerindeki etkisini ölçmek için bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada, pandeminin 1.6 milyar çocuğun eğitimini aksattığı ortaya çıktı.
Pandeminin başladığı Mart ayından bu yana 51 ülkenin yüz yüze eğitime geri döndüğü belirtilen araştırmada hala 90’dan fazla ülkede eğitime devam edilemediğini ya da hibrit eğitim gibi seçenekler uygulandığı ifade edildi.
Mart ayının başında 1.6 milyar olan uzaktan öğrenim gören öğrenci sayısının şu an da 800 milyon civarında olduğu ve bu sayının hala çok fazla olduğu vurgulandı. Konuyla ilgili insan hakları örgütleri, çocukların okula devam edememesinin, çocuk yaşta evlilikleri ve cinsel istismarı artırdığına dikkat çekti.
“KISITLAMALAR ÇOCUKLAR ÜZERİNDE HAYAL EDİLEMEYECEK ETKİYE SAHİP”
UNICEF Eğitim Müdür Robert Jenkins, The Guardian’a konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, kısıtlamaların çocuklar üzerinde hayal bile edilemeyecek etkilere sahip olduğunu belirterek, bundan çıkarılacak çok ders olduğunu söyledi.
Jenkins, “Pandeminin başında 1.6 milyar çocuk okula gitmiyordu ve bir yıl sonra işte buradayız ve 800 milyon hala kısmen veya tamamen kesintiye uğrayan eğitimden muzdarip. Çıkarılması gereken pek çok ders var ve bunlardan biri, uzun süreli okul kapanışlarının çocuklar üzerindeki etkisi” diye konuştu.
Yayımlanan raporda Dünya Bankası Küresel Eğitim Direktörü Jaime Saavedra, pandemi öncesinde eğitime ulaşımın, orta ve düşük gelirli ülkelerde yüzde 53 olduğunu, pandemiyle birlikte bu sayının artarak yüzde 63 oranında arttığına dikkat çekti. Saavedra, Dünya, COVID-19’dan önce bir öğrenme kriziyle karşı karşıyaydı. Pandemide geçen bir yıl, eğitimde devam eden kesintiler, öğrenme yöntemlerinde değişiklikler ve öğrencilerin refahına yönelik endişeler her zamankinden daha büyük bir hale gelerek durumu daha da kötü hale getiriyor” dedi.
10 MİLYON ÇOCUK EVLENDİRİLME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Dünya Kadınlar Günü’nde açıklama yapan UNICEF çocuk evliliklere ilişkin bir rapor yayımlamıştı. UNICEF’in raporuna göre, gelecek 10 yılda pandemi nedeniyle 10 milyon kız çocuğu daha zorla evlendirilebileceğinin altı çizilmişti.
UNICEF, raporunda salgın nedeniyle okulların kapanması, ekonomik kriz, hizmet kesintileri, hamilelik ve ebeveyn ölümlerinin en savunmasız durumdaki kız çocuklarının evlendirilme olasılığını artırdığı vurgulanmıştı.