Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

TÜİK, Türkiye nüfusunu açıkladı…

TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’nin nüfusunu 85 milyon 664 bin 944 kişi olarak açıkladı. İstanbul'un nüfusu, bir önceki yıla göre 45 bin 678 kişi artarak 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 18,3'ünün ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 864 bin 49 kişi ile Ankara, 4 milyon 493 bin 242 kişi ile İzmir, 3 milyon 238 bin 618 kişi ile Bursa ve 2 milyon 722 bin 103 kişi ile Antalya izledi. 2024 yılında 40 ilin nüfusu azaldı.

Yayınlanma Tarihi: 6 Şubat 2025 - 12:45:11
Güncelleme Tarihi: 6 Şubat 2025 - 12:45:11
Vatandaş salgını yardımsız geçirdi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye’nin nüfusunu 85 milyon 664 bin 944 kişi olarak açıkladı. İstanbul’un nüfusu, bir önceki yıla göre 45 bin 678 kişi artarak 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 18,3’ünün ikamet ettiği İstanbul’u, 5 milyon 864 bin 49 kişi ile Ankara, 4 milyon 493 bin 242 kişi ile İzmir, 3 milyon 238 bin 618 kişi ile Bursa ve 2 milyon 722 bin 103 kişi ile Antalya izledi. 2024 yılında 40 ilin nüfusu azaldı.

TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin 2024 yılı sonuçlarını açıkladı. Verilere göre Türkiye’de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2024 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 292 bin 567 kişi artarak 85 milyon 664 bin 944 kişi oldu. Erkek nüfus 42 milyon 853 bin 110, kadın nüfus 42 milyon 811 bin 834 kişi olarak tespit edildi. Diğer bir ifadeyle toplam nüfusun yüzde 50,02’sini erkekler, yüzde 49,98’ini ise kadınlar oluşturdu. Verilere göre yıllık nüfus artış hızı 2023 yılında binde 1,1 iken, 2024 yılında binde 3,4 oldu.

Türkiye’de 2023 yılında yüzde 93 olan il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, 2024 yılında yüzde 93,4 oldu. Diğer yandan belde ve köylerde yaşayanların oranı yüzde 7’den yüzde 6,6’ya düştü. Türkiye nüfusunun yüzde 67,2’sinin yoğun kent, yüzde 15,5’inin orta yoğun kent ve yüzde 17,2’sinin ise kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı belirlendi. Verilere göre ayrıca Türkiye’de 2023 yılında bir önceki yıla göre 10 ilin nüfusu azalırken, nüfuzu azalan il sayısı 2024 yılında 40 oldu.

İstanbul’un nüfusu 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu

İstanbul’un nüfusu, bir önceki yıla göre 45 bin 678 kişi artarak 15 milyon 701 bin 602 kişi oldu. Türkiye nüfusunun yüzde 18,3’ünün ikamet ettiği İstanbul’u, 5 milyon 864 bin 49 kişi ile Ankara, 4 milyon 493 bin 242 kişi ile İzmir, 3 milyon 238 bin 618 kişi ile Bursa ve 2 milyon 722 bin 103 kişi ile Antalya izledi.

Nüfusu en az olan il 83 bin 676 kişi ile Bayburt oldu

Bayburt, 83 bin 676 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Bayburt’u, 86 bin 612 kişi ile Tunceli, 91 bin 354 kişi ile Ardahan, 142 bin 617 kişi ile Gümüşhane ve 156 bin 739 kişi ile Kilis takip etti.

Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 34,4’e yükseldi

Türkiye’de 2023 yılında 34 olan ortanca yaş, 2024 yılında 34,4’e yükseldi. Cinsiyete göre incelendiğinde, ortanca yaşın erkeklerde 33,2’den 33,7’ye, kadınlarda ise 34,7’den 35,2’ye yükseldiği görüldü. Ortanca yaşın illere göre dağılımına bakıldığında, Sinop’un 43,4 ile en yüksek ortanca yaş değerine sahip il olduğu görüldü. Sinop’u, 42,9 ile Giresun ve Kastamonu izledi. Diğer yandan 21,4 ile Şanlıurfa en düşük ortanca yaşa sahip il oldu. Şanlıurfa’yı, 23 ile Şırnak ve 24,5 ile Ağrı ve Siirt takip etti.

Hiç evlenmeyenlerin oranının erkeklerde daha yüksek olduğu görüldü

Türkiye’de 2009 ve 2024 yılı cinsiyete göre medeni durumun dağılımı incelendiğinde, erkeklerde hiç evlenmeyenlerin oranının kadınlara göre daha yüksek olduğu, kadınlarda ise eşi ölenlerin ve boşananların oranının erkeklerden daha fazla olduğu görüldü. Diğer yandan büyük çoğunluğu oluşturan evlilerin oranının 2009 ve 2024 yılında her iki cinsiyette de birbirine yakın oranlarda olduğu görüldü.

Çalışma çağındaki nüfusun oranı yüzde 68,4 oldu

Çalışma çağı olarak tanımlanan 15-64 yaş grubundaki nüfusun oranı, 2007 yılında yüzde 66,5 iken 2024 yılında yüzde 68,4 oldu. Diğer yandan çocuk yaş grubu olarak tanımlanan 0-14 yaş grubundaki nüfusun oranı yüzde 26,4’ten yüzde 20,9’a gerilerken, 65 ve daha yukarı yaştaki nüfusun oranı ise yüzde 7,1’den yüzde 10,6’ya yükseldi.

Toplam yaş bağımlılık oranı azaldı

Çalışma çağındaki birey başına düşen çocuk ve yaşlı birey sayısını gösteren toplam yaş bağımlılık oranı, 2023 yılında yüzde 46,3 iken 2024 yılında yüzde 46,1’e düştü. Çalışma çağındaki birey başına düşen çocuk sayısını ifade eden çocuk bağımlılık oranı, yüzde 31,4’ten, yüzde 30,6’ya gerilerken, çalışma çağındaki birey başına düşen yaşlı birey sayısını ölçen yaşlı bağımlılık oranı ise yüzde 15’ten yüzde 15,5’e yükseldi. Diğer bir ifadeyle, Türkiye’de 2024 yılında, çalışma çağındaki her 100 kişi, 30,6 çocuğa ve 15,5 yaşlıya bakmakta.

Türkiye’de kilometrekareye 111 kişi düşerken İstanbul’da 2 bin 934 kişi düştü

Nüfus yoğunluğu olarak tanımlanan “bir kilometrekareye düşen kişi sayısı”, Türkiye genelinde 111 kişi oldu. İstanbul, kilometrekareye düşen 2 bin 934 kişi ile nüfus yoğunluğu en yüksek olan il oldu. İstanbul’u 623 kişi ile Kocaeli ve 390 kişi ile en küçük yüz ölçümüne sahip il olan Yalova izledi. Nüfus yoğunluğu en az olan il ise bir önceki yılda olduğu gibi, kilometrekareye düşen 11 kişi ile Tunceli oldu. Tunceli’yi, 19 kişi ile Ardahan ve 21 kişi ile Erzincan ve Gümüşhane izledi. Diğer yandan yüz ölçümü büyüklüğünde ilk sırada yer alan Konya’nın nüfus yoğunluğu ise 59 olarak gerçekleşti.

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Özgür Özel, Gölbaşı Deprem Şehitliği‘ni ziyaret etti

Sonraki İçerik

Ahmet Özer: “Afetleri felakete çevirmemek bizim elimizde”

İlgili İçerik

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası
Güncel

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası

Sıcaklıkların gündüz dahi tek hanelere düşeceği tarih belli oldu!
Güncel

MGM’den kuvvetli kar yağışı uyarısı

DİSK-AR: ”Dar gelirli gıda enflasyonunu daha çok hissediyor”
Güncel

DİSK-AR: Türkiye’de fiili sendikalaşma oranı yüzde 12 civarındadır

Hrant Dink, katledilişinin yıl dönümünde vurulduğu yerde anıldı
Güncel

Hrant Dink, katledilişinin yıl dönümünde vurulduğu yerde anıldı

MEB, lise öğrencilerine yönelik “Young and Wise” dergisini yayımladı
Güncel

MEB, lise öğrencilerine yönelik “Young and Wise” dergisini yayımladı

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 4-8 derece üzerine çıkacak
Güncel

Meteorolojiden İstanbul’un doğusu ve çevresi için buzlanma uyarısı

Sonraki İçerik
Esenyurt Belediye Başkanı Özer: “Belediye olarak kadınlarımızın emrindeyiz”

Ahmet Özer: "Afetleri felakete çevirmemek bizim elimizde"

Gündem

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası

Gazeteci Barış Terkoğlu’na 1 yıl 15 gün hapis cezası

‘İş yok’ diyenlere ‘Nankör’ diyen Erdoğan’a yanıt: Aynaya bak

CHP’li Öztunç: “AKP’li vekiller emekliden yana mı değil mi hep beraber göreceğiz”

Xi: Çin yabancı yatırımlar için ideal, güvenli ve umut verici bir adres olmaya devam ediyor

Çin Cumhurbaşkanı Xi, yeniden Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Touadera’yı kutladı

İBB soğukta bin 657 evsizi sıcak yuvalarında ağırladı

İBB soğukta bin 657 evsizi sıcak yuvalarında ağırladı

Adıyaman’da Halk Ekmek için geri sayım başladı: 7 noktada büfeler kuruluyor

Adıyaman’da Halk Ekmek için geri sayım başladı: 7 noktada büfeler kuruluyor

Özgür Özel: “Tayfun Kahraman ölünce mi rahat edeceksiniz?

Özgür Özel: “Bunların hiçbirine katlanmak zorunda değilsiniz, bize katılabilirsiniz”

Erdoğan’dan ‘Esad ile görüşür müsünüz?’ sorusuna yanıt

‘Hükümetin 2025 yılı karnesi’ anketinde dikkat çeken sonuçlar

Sıcaklıkların gündüz dahi tek hanelere düşeceği tarih belli oldu!

MGM’den kuvvetli kar yağışı uyarısı

Birleşik Metal-İş, 11 bin metal işçisinin greve başlayacağını açıkladı

Birleşik Metal-İş, 11 bin metal işçisinin greve başlayacağını açıkladı

Devlet Bahçeli’den “Türkiye partisi” açıklaması

Devlet Bahçeli: “Şam’ın güvenliği Ankara’nın güvenliğidir”

  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist