Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Medya

Gazetecilerden ‘sansür yasası’ tepkisi: ‘İptal edin’

Basın meslek örgütleri, AYM’nin yarın görüşeceği “sansür yasası”nın iptal edilmesi için çağrıda bulundu. Basın özgürlüğünü yok eden yasanın direkt gazetecilere yöneldiği ve halkın haber alma hakkının engellendiği belirtildi. Yarın AYM önünde nöbet tutulacak.

Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2023 - 12:58:25
Güncelleme Tarihi: 7 Kasım 2023 - 12:58:25
CHP: Gazetecileri engellemek için çıkarılan genelgeyi iptal edin
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Meclis’te 13 Ekim 2022’de kabul edilen ve “Sansür yasası” olarak değerlendirilen “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” tartışılmaya devam ediyor.

Gazetecileri susturma ve gözdağı verme amacıyla kullanılan yasa kapsamında son olarak gazeteci Tolga Şardan tutuklandı. Deprem döneminde gazetecileri baskılama aracı olarak devreye konulan düzenlemenin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29’uncu (Halk arasında panik yaratmaya, gerçeğe aykırı bilgi paylaşma) maddesi uzun bir süredir tartışılıyor. Mevcut yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından CHP tarafından yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapıldı. AYM yasanın, 8 Kasım’da görüşüleceğini açıkladı.

“BU MADDENİN İPTAL EDİLMESİ GEREKİYOR”

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre; AYM’nin yarın görüşeceği karar öncesi BirGün’e açıklama yapan basın meslek örgütü temsilcileri yasanın iptal edilmesini istedi:

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş: Geçtiğimiz sansür yasası gündeme geldiğinde birçok meslek örgütü ile birlikte bu yasanın basın özgürlüğünü tamamen yok edeceğini ifade etmiş ve geri çekilmesini talep etmiştik. Hem yaptığımız eylemlerde hemde TBMM yaptığımız görüşmelerde iktidar tarafı bu dezenformasyon maddesinin gazetecilere uygulanmayacağını söylemişlerdi. Ancak geride kalan bir yıl içerisinde 29 gazeteciye bu kapsamda soruşturma açıldı, 6 meslektaşımız gözaltına alındı, 4’ü tutuklandı. Bu madde tam da tahmin ettiğimiz gibi meslektaşlarımızın yaptığı gerçek haberlerin topluma ulaşmasını engellemek için dezenformasyon suçlaması ile erişim engellerini getirdi. 8 Kasımda Anayasa Mahkemesi bu maddeyi görüşecek, bizler de meslek örgütleri olarak Anayasa Mahkemesi önünde sessiz bir eylem gerçekleştireceğiz. Basın özgürlüğü için toplumun haber alma hakkı için bu maddenin iptal edilmesi gerekiyor.

RSF Türkiye temsilcisi ve Bianet medya özgürlüğü raportörü Erol Önderoğlu: Anayasa Mahkemesinin “Dezenformasyon” düzenlemesinin yarattığı hukuksuzluğu şimdiden tescil etmelidir. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, asıl kendisi bir dezenformasyon rüzgarına öncülük ederek, daha oylanmadan bu düzenlemeyi meşru kılmak için yoğun çaba göstererek mesleğimize büyük kötülük etti. Yürürlükte olduğu ilk yılında TCK’nin 2017A maddesi, çoğu yerel habercileri hedef aldıktan sonra ülkenin en önemli araştırmacı gazetecilerinden Tolga Şardan’ın hapsedilmesine zemin oluşturdu. Bu taciz, BirGün gazetesi üzerinde de seri soruşturmalar biçiminde kendisini gösterdi. Anayasa Mahkemesi, yaygın soruşturma ve kovuşturmalar yanı sıra dört habercinin tutuklanmış olmasını da dikkate alarak maddenin gazetecilik alanında doğurduğu tacizi de gözardı etmemelidir.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok: AYM’nin geçmişte gazetecilik ile ilgili verdiği kararları dikkatle incelediğimiz de beklentim bu yasanın iptal edilmesidir. Eğer bir politik arka plan yoksa ve AYM geçmiş içtihatlarına uyumlu bir karar verecekse; bu yasanın AYM’ye aykırı olduğu çok net. İktidar kendisi dışında hiçbir kaynaktan önemli toplumsal olaylarla ilgili bir bilgi akışı olmasını istemiyor. Ok, MLSA olarak AYM’ye, bu yasayı iptal etmelerini talep ettikleri bir mektup yolladıkları bilgisini de paylaştı.

EVRENSEL’DEN DAVAYA ÇAĞRI

Basın İlan Kurumunun (BİK) Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine karşı gazetenin açtığı davanın ilk duruşması 28 Kasım’da İstanbul’da görülecek. Evrensel’den yapılan açıklamada, “Okurlarımızı, bu davaya sahip çıkmaya, Evrensel’e abone olmaya çağırıyoruz” denildi.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Özgür Özel’in ziyaret edeceği ilk şehir belli oldu

Sonraki İçerik

CHP’de devir teslim yarın!

İlgili İçerik

TGC’ye İranlı gazetecilerden ziyaret
Medya

TGC 2025 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri açıklandı

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti
Medya

Gazeteci Zafer Arapkirli beraat etti

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!
Medya

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı!

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Gazetecilik suç değil
Medya

TGS’den Alican Uludağ’ın gözaltına alınmasına tepki

İlhan Taşcı, AKİT TV hakkında RTÜK’e inceleme başvurusunda bulundu
Medya

İlhan Taşcı, “Aynı Yağmurlar Altında” dizisinin incelemesi için RTÜK’e başvurdu

Bakan Uraloğlu’ndan X’e ‘bant daraltma’ mesajı
Medya

X’e (Twitter) erişim sağlanamıyor… X çöktü mü?

Sonraki İçerik
Özgür Özel, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin detaylarını anlattı

CHP'de devir teslim yarın!

Gündem

Bakırköy’de gebelik eğitimi verildi…

Bakırköy’de gebelik eğitimi verildi…

Çinli yetkili: Teknolojik ve endüstriyel inovasyonda işletmelerin rolü güçlendirilmeli

Çinli yetkili: Teknolojik ve endüstriyel inovasyonda işletmelerin rolü güçlendirilmeli

Özgür Özel: “İktidar değişimi an meselesidir”

Özgür Özel: “İktidar değişimi an meselesidir”

CHP’li Karaca: Devlet intihar vakalarını araştırmalı

CHP’li Karaca: “Bekar anneler için özel politika gerekiyor”

MÜYORBİR’den, Müzik Sektöründe Yapay Zeka Etkisi Araştırması

MÜYORBİR’den, Müzik Sektöründe Yapay Zeka Etkisi Araştırması

Yüksel Mansur Kılınç: “900 bin motokurye yaşam savaşı veriyor”

Okmeydanı kentsel dönüşüm mağdurları TBMM gündeminde…

Kremlin: İran, Rusya’dan silah tedariki talebinde bulunmadı

Kremlin: İran’daki çatışmanın çözümüne yardımcı olmaya hazırız

ABD dışındaki 35 ülke bugün Hürmüz Boğazı konusunu görüşecek

ABD dışındaki 35 ülke bugün Hürmüz Boğazı konusunu görüşecek

Mahmut Arıkan: Bu faizci düzeni değiştirmek zorundayız!

Mahmut Arıkan’dan “ara seçim” açıklaması

Özgür Özel: “Eninde sonunda hep beraber kazanacağız”

Özgür Özel: “Eninde sonunda hep beraber kazanacağız”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist