Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Düşen Covid-19 rakamları güvenilir mi? Uzmanlardan açıklama

Türkiye’de tartışılan Covid-19 vaka sayılarının güvenilirliği, Sağlık Bakanlığı’nın dün 5 bin 609 vaka sayısı açıklaması ile yeniden gündeme geldi. Uzmanlara göre ise vaka sayıları halen gerçekçi değil.

Yayınlanma Tarihi: 11 Nisan 2022 - 23:20:20
Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2022 - 23:20:20
Vatandaş salgını yardımsız geçirdi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Türkiye’de ilk korona virüsü vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020’nin üzerinden iki yıl geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün Twitter hesabından yaptığı “Fahrettin Koca’yı tanımadığımız günlere dönüyoruz” paylaşımı ile Covid-19 riskinin giderek azaldığını ima etti, paylaşım sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasında ilk sıraya yerleşti. Pandeminin başından beri şeffaflık konusunda eleştirilen Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı tabloda da ise dün yapılan test sayısının 172 bin 461, vaka sayısının 5 bin 609, ölüm sayısının ise 32 olduğunu belirtildi.

DW Türkçe’den Felat Bozarslan’ın haberine göre Almanya ve Fransa gibi ülkelerde vaka sayıları 150 binlere yaklaşırken, Türkiye’de açıklanan iyimser tablo “güvenirlik” tartışmalarını yeniden başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın her zaman ‘iyimser bir tablo çizmeye’ gayret ettiğini belirten Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya göre, durum salgının yayılması ve aşılama hızının düşmesi gibi olumsuzluklara neden oluyor. Vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Fincancı, özellikle test sayılarındaki düşüşün buna neden olduğunu belirtiyor.

 

‘RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

Fincancı “Yaygın test uygulanmıyor. Temaslı bildirimleri neredeyse hiç yapılmıyor. Filyasyon gibi bir çalışma söz konusu bile değil. Böyle olunca da aslında sanki rakamlar düşüyormuş gibi bir tablo yansıtılıyor. Dolayısıyla rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Test sayılarıyla diğer verileri birlikte değerlendirdiğimizde yaklaşık olarak yeni vaka sayısının 30 binler civarında olduğunu söylemek çok yanlış olmaz” dedi.
‘ÖLÜM SAYISININ DAHA FAZLA OLMA İHTİMALİ VAR’

Bursa Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’de ilan edilenden daha fazla vaka olduğu görüşünde. Ölüm sayılarının 50’nin altına inmesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Pala, “Bağımsız akademisyenlerin yaptığı fazladan ölüm sayıları incelemelerine baktığımızda, gerçekten sahada ölüm sayısı azalmış görünmesine rağmen Sağlık Bakanlığı’nın ilan ettiğinden daha fazla ölüm olma ihtimali karşımızda duruyor. Sağlık Bakanlığı’nın pandeminin başından bu yana saydam olmayan ve bağımsız bilim insanlarının erişmesine açık olmayan bilgi kaynakları yüzünden hem doğrulanmış olgu sayıları hem de ölümler halen tartışılmaya devam ediyor” diye konuştu.

‘180 BİN ÖLÜM NASIL KAYDA GEÇTİ?’

Türk Tabipler Birliği Başkanı Fincancı da ölüm oranları ile ilgili Prof. Dr. Kayıhan Pala ile benzer düşüncelere sahip. Salgının başından beri 280 bine varan ölüm sayısıyla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Fincancı, bunun 97 bininin Sağlık Bakanlığı’nca açıklandığını belirtiyor. Fincancı, geriye kalan 180 bin ölümün nasıl kayda geçtiğinin sorulması gerektiği görüşünde.

“Salgınla ilgili alınmayan önlemler, kaçınılmaz bir biçimde sağlık hizmetlerinin ertelenmesine yol açtı” diyen Fincancı “İnsanlar Covid servislerinin yoğunluğu nedeniyle diğer sağlık sorunları için başvuramaz oldu ve bunun sonucunda aslında tedavi edilebilir birçok sağlık sorunu tedavi edilemez noktaya geldi. Ayrıca Covid nedeniyle hastaneye yatıyor insanlar, sonra virüs negatifleşiyor. Ancak virüsün yarattığı etkilerle kaybettiğimiz insanlar var. Ama bunlar Covid olarak kayda geçmiyor. Bütün bunları dikkate almak gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

Dünya genelinde son iki hafta içerisinde vaka ve ölüm oranlarında belirgin düşüşler göze çarpıyor. Ancak iki haftadan beri Çin’in Şanghay başta olmak üzere bazı bölgelerinde tam kapanma ve korona virüsü önlemleri yeniden hayata geçirildi. Uzmanlar Çin’in başkenti Pekin çevresindeki bazı yerleşim alanlarında da vaka sayılarında artış meydana geldiğini belirtiyor.

‘YENİ VE ENDİŞE EDİCİ BİR VARYANT MI VAR?’

Çin’deki kapanmaya dikkat çeken Prof. Dr. Kayıhan Pala “Çin bu kadar ağır bir kapanmayı Omicron varyantını tamamen ortadan kaldırabilmek ve sıfır olgu politikasını destekleyebilmek için mi yapıyor, yoksa karşımızda yeni, endişe verici başka varyantlar mı var, başka yeni tehditler mi var, bunu henüz bilmiyoruz. Ancak şimdiye kadar görülen gelişmeler, aşı eşitsizliği başta olmak üzere dünyada henüz bu aylar için söylüyorum, bu sorun bitti diyebileceğimiz bir pozisyonu işaret etmiyor. Öyle anlaşılıyor ki, kapalı ortamlardan dışarı çıkmaya başladığımız bahar ve yaz aylarında daha önceki yıllarda olduğu gibi olgu sayılarında genel bir azalma bizi bekliyor. Ama pandemide ne durumda olduğumuzu gerçekten anlayabileceğimiz zaman sonbahara doğru, o günkü verilere dayalı olarak bir değerlendirmeyi zorunlu kılıyor. Özetle bugün itibariyle temkinli olmakta yarar var. Umuyoruz ki bu senenin sonuna doğru bütün dünyada pandemiyi gündemden çıkarabiliriz. Ama bunu söylemek için henüz erken” dedi.

‘TURİZM SEZONUYLA BAĞLANTILI’

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise vaka sayılarının az görünmesinin test sayılarındaki düşüş kadar turizm sezonunun gelmesiyle de bağlantılı olduğunu düşünüyor. “Ne hikmetse turizm sezonu başlarken vaka sayılarında da düşüş oluyor” diyen Fincancı, Sağlık Bakanlığı’nın iyimser tablosu nedeniyle toplumda inanılmaz bir rahatlık oluştuğunu, artık kapalı ortamlarda dahi maske takanların sayısının son derece sınırlı olduğunu ve bu durumun gelecekte önemli sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Yavaş ve Akşener görüşmesine dair İYİ Parti’den açıklama

Sonraki İçerik

Songül Öden’den yıllar sonra Kıvanç Tatlıtuğ itirafı

İlgili İçerik

“Avrupa’da yarım milyondan fazla çocuk aşılı değil… “
Sağlık

“Avrupa’da yarım milyondan fazla çocuk aşılı değil… “

Tabip Odası’ndan katılım payı zammına tepki
Sağlık

Tabip Odası’ndan katılım payı zammına tepki

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez
Sağlık

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez

DSÖ: Hantavirüs salgını sona ermek üzere
Sağlık

DSÖ: Hantavirüs salgını sona ermek üzere

39 ilaç için toplatılma kararı
Sağlık

32 ilaç daha geri ödeme kapsamına alındı

Kayıhan Pala: “Sağlık Bakanlığının uyuşturucuyla mücadele eylem planı nedir”
Sağlık

CHP’li Pala’dan Sağlık Bakanlığı’na “kızamık verilerini açıklayın” çağrısı

Sonraki İçerik
Songül Öden’den yıllar sonra Kıvanç Tatlıtuğ itirafı

Songül Öden'den yıllar sonra Kıvanç Tatlıtuğ itirafı

Gündem

LGS sonuçları açıklandı

LGS tercih süreci sona erdi… Sonuçlar 5 Ağustos’ta açıklanacak

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı

CHP, YENİ Parti ve MHP bu hafta grup toplantısı yapmayacak

Saadet Partisi’nden “Fındık Oyunları” eylemi… “Taban fiyat 400 TL olmalı”

Saadet Partisi’nden “Fındık Oyunları” eylemi… “Taban fiyat 400 TL olmalı”

İnan Güney, tahliyesinin ardından ilk ziyaretini söz verdiği engelli yurttaşa yaptı

İnan Güney, tahliyesinin ardından ilk ziyaretini söz verdiği engelli yurttaşa yaptı

Doruk Madencilik işçileri, alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle Yıldızlar SSS Holding önünde

Doruk Madencilik işçileri, alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle Yıldızlar SSS Holding önünde

Çerkezoğlu: Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda barajı aştık

Çerkezoğlu: Sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda barajı aştık

TBMM’de CHP bayramlaşma programı

264 eski milletvekili CHP’den istifa etti, YENİ Parti’ye destek açıkladı

Xi: Brezilya ile ikili ve çok taraflı stratejik koordinasyonu güçlendirmeye hazırız

Xi: Brezilya ile ikili ve çok taraflı stratejik koordinasyonu güçlendirmeye hazırız

İran: ABD’nin savaşın sona ermesi için sunduğu talepler makul değil ve aşırı

Bekayi: “ABD ile müzakerelerin yeniden başlamasını talep etmedik”

CHP Sözcüsü Öztrak: Amirallerin yedi sülalesini fişleyenler 1 haftadır ifadelerini alamadı

Faik Öztrak CHP Grup Başkanı seçildi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist