Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

10 Ekim Katliamı’nın üzerinden 7 yıl geçti, sorumlular hâlâ yargılanmadı…

Terör örgütü IŞİD’in Ankara’da yaptığı 10 Ekim katliamının üzerinden 7 yıl geçti, ancak örgütün kritik isimlerinden biri olan Muhammed Cengiz Dayan hakkında, mahkemenin soruşturma açılması yönünde karar almasına rağmen yaklaşık 6 aydır herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Yayınlanma Tarihi: 10 Ekim 2022 - 13:09:28
Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2022 - 13:09:28
10 Ekim Katliamı’nın üzerinden 7 yıl geçti, sorumlular hâlâ yargılanmadı…
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’in Ankara Tren Garı’nın önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği ve 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısının bugün 7. yıl dönümü…

Katliamda yaralananlar ve hayatını kaybedenlerin aileleri, halen adalet arayışını sürdürüyor. Katliama ilişkin firari sanıklar yönünden Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada, IŞİD’in kritik isimlerinden Muhammed Cengiz Dayan’a ilişkin gelişme yaşandı.

Mahkeme, 2016 yılında başlayan davada, Dayan hakkında takipsizlik kararı vermişti. Oysa dava dosyasındaki belgelerde, 10 Ekim katliamını organize eden Yunus Durmaz’ın, örgütsel bilgi ve kararları Muhammed Cengiz Dayan aracılığı ile gönderdiği yazıyordu.

DAYAN HAKKINDA HALA İŞLEM YAPILMADI

Dayan ise 10 Ekim katliamından yaklaşık bir ay sonra, 7 Kasım 2015 tarihinde Gaziantep’te, sahte kimlik, iki adet silah ve 523 adet mermi ile yakalandı. Dayan, bu olay nedeniyle örgüt üyeliği ve ruhsatsız silah bulundurmaktan 10 yıl 10 ay ceza aldı, fakat 10 Ekim katliamıyla ilgili dosyaya eklenmedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların girişimi sonucunda Dayan hakkında soruşturma başlatılmasına ve 10 Ekim katliamındaki sorumluluğuna ilişkin verilen takipsizlik kararının kaldırılmasına karar verdi. Fakat Dayan hakkında 6 aydır işlem yapılmıyor.

FOTOĞRAFLARI DA ORTAYA ÇIKTI

Gaziantep’teki davanın dosyasındaki belgelere göre Dayan, 10 Ekim katliamı sanıkları ile 2012 yılından bu yana örgütsel ilişki içinde.

Dayan’ın, 10 Ekim katliamı sanıklarından Erman Ekici ve Nusret Yılmaz ile birlikte Genç Ensar Derneği’nde örgütsel faaliyet yürüttükleri ve katliamın diğer sanıklarından Yunus Durmaz ve Ahmet Güneş’le de 2014-2015 yıllarında Suriye’de aynı kampta askeri eğitim yaptıklarını gösteren fotoğrafları ortaya çıktı.

Ankara’daki davanın dosyasına giren, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan fezlekelerde de Dayan hakkında kritik bilgiler yer alıyor. Fezlekelere göre, IŞİD’in Gaziantep emiri Yunus Durmaz, adam ihtiyacı olduğunda örgütün Rakka ve Tabka’da askeri emirliğini yapan Muhammed Cengiz Dayan’dan adam istiyordu.

DAYAN’IN EYLEM İÇİN YANITI: GÜVENİLİR KİMSE YOK

Yunus Durmaz’dan ele geçirilen dijital materyaller de Dayan’ın Abdulmuin kod adıyla 2015 yılında IŞİD’in Suriye’deki örgütlenmesinde önemli konumda bulunduğu gösterdi. Durmaz’ın, bu belgelerden birine, “İstanbul, Adana, Mersin, Ankara’dan istediğin tasarrut için kardeşler yok. Şu an için olanda teskiyesi yok. İnşallah ileriki zamana dedi. Abdulmuin ile görüştüm, ‘Şu an çok güvenilir kimse yok, siz yine de bakın’ dedi. Ben bakıyorum, olursa inşallah hemen göndereceğim” diye not düştüğü ortaya çıktı.

Başka bir belgeden ise IŞİD’in NATO askeri temsilciliklerine saldırı planladığı ve bu plana Dayan’ın da dahil olduğu anlaşıldı. Belgedeki not şöyleydi:

“Şeyhim Abdulmuin’in yanında bilgisayar işleriyle uğraşan Abdul Metin adında (bu gerçek adı) bir kardeş var, bu kardeş askerliğini Ankara’da yaptı, bana daha önce NATO ülkelerinin askeri temsilcilerinin bulunduğu bir yerden bahsetti, uygunsa kardeşi oraya yollayalım, tasarrut yapıp geri dönsün ya da o bölge hakkında bildiği ne varsa anlaşılır bir şekilde yazıp bize yollasın.”

10 Ekim katliamı dosyasına giren belgeler, Dayan’ın IŞİD’in silahlı eğitim yeri Konstantin Eğitim Kampı’nda (IŞİD İstanbul’a ‘Konstantin’ diyor) 10 Ekim katliamı sanıkları ve diğer IŞİD’lilere eğitim verdiğini gösterdi. Dayan, Kur’an, akide, İslam tarihi ve nefis derslerinden sorumluydu.

“EN FAZLA İDAM KARARINI BU VERDİ”

Dayan hakkında başka dosyalardan yargılanan IŞİD’lilerin ifadeleri de dava dosyasına girdi. IŞİD’in ‘Türkiye askeri kanat sorumlusu’ Mehmet Fatih Alıcı, polise verdiği ifadede, Suriye’de Şerri eğitimleri Dayan’ın verdiğini söyledi. İtirafçı olan IŞİD’li gizli tanık Piramit ise Dayan’a ilişkin şunları belirtti:

“El Kaide terör örgütü adına Afganistan’da savaştı, orada bir birliğin komutanıydı. Afganistan’dan geldikten sonra Gaziantep ilinde bir süre El Kaide terör örgütü adına faaliyetlerde bulundu. Daha sonra Suriye’deki El Kaide terör örgütünün kolu olan El Nusra cephesinde savaştı. El Nusra ile DEAŞ anlaşamayınca Muhammed Cengiz Dayan, DEAŞ terör örgütüne katıldı. Gülen Adam ve Abdulmuin kod isimlerini kullandı. Bir dönem DEAŞ terör örgütünün Suriye’deki genel askeri emiri oldu. Askeri emirlik elinden alınınca Gaziantep ve Türklere kadılık yapmaya başladı. Suriye’de en fazla idam kararını bu verdi. Tabanca ve hizam taşır. Suriye’de DEAŞ terör örgütünün olduğu her yerde faaliyet gösterdi. Gaziantep ilinin ikinci emiri oldu.”

IŞİD’İN ‘TÜRKİYE MASASI’NDA İSMİ GEÇTİ

Gizli tanık Lacivert de ifadesinde, Piramit’in söylediklerini tekrarladı. IŞİD’in üst düzey yöneticilerinden İlyas Aydın ise Suriye’de başka örgütler tarafından yakalandıktan sonra verdiği video röportajda, Dayan’ın askeri yöneticiliğinden şöyle bahsetti:

“İŞİD’in merkezi örgütlenmesinde, istihbarat işleriyle görevli ‘Alaqat Hariciye’ diye bir bölüm var. Bu bölümde Türkiye’yle ilgili ‘Türkiye Masası’ diye bir birim bulunuyor. Antep grubu bu masaya bağlı olarak görevlendirildi. Türkiye Masası, ideolojik ve askeri olarak iki bölümden oluşuyordu. Askeri kısmın başında Abdulmuin (Muhammed Cengiz Dayan), Ebu Fuday (Nusret Yılmaz) ve Abdülhakim Hoca (Ahmet Güneş) vardı. Abdulmuin’in yakın adamları var. Ondan önce Mustafa Delibaşlar, Antep grubunun emiriydi. Sonra Abdulmuin bu göreve getirildi.”

“İNTİHAR EYLEMCİLERİNİN YETİŞTİĞİ BÖLÜĞÜN İLK EMİRİ”

IŞİD’in medya bakanı Ömer Yetek ise emniyet ifadesinde, Dayan’ın, Türkiye’de yapılacak canlı bomba ve intihar saldırılarına eylemci yetiştirmek için kurulan ‘Fersanül Halife Ketibesi’nin ilk emiri olduğunu açıkladı.

Yetek, Fursanül Hilafe Ketibesi’ne ilişkin, “Bu ketibenin kurulmasındaki amaç, Türkiye’de yapılacak istişad ve ingimasi eylemlerinin eylemcilerini yetiştirmekti. Bu ketibe ilk kurulduğunda emiri, Gaziantep cemaatinin sorumlularından olan Abdulmuin kod adlı Cengiz Dayan’dır. Bu şahıs Türkiye’de görevlendirildikten sonra ketibenin başına Ebu Yasir getirildi” dedi.

IŞİD’İN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN DA DAYAN ÇIKTI

IŞİD’in MİT operasyonu ile yakalanan Türkiye emiri Kasım Güler de emniyet ifadesinde, IŞİD’in dışişleri bakanlığının adının ‘Emni Hariç’ olduğunu ve bu bakanlığın görev alının Suriye ve Irak dışındaki ülkeler olduğunu belirtti.

Güler, burada yer alan isimleri, “Emni Hariç’in sorumlusu, benim hiç görmediğim Ebu Zeynep isimli şahıstı. Emni Hariç’in Türkiye sorumlusu ise Yunus Durmaz’dı. Emni Hariç içerisinde Türklerden Mustafa Güneş, Muhammed Cengiz Dayan isimli şahıslar vardı” dedi.

“BEDELLİ YAPACAĞIM”

Dayan ise yakalandıktan sonra polise verdiği ifadede şunları söylemişti:

“Türkiye Cumhuriyeti’ni seviyorum. Güvenlik güçlerine teşekkür ediyorum. Onların başarılı olmasını istiyorum. Olayla alakalı mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. 2010 yılında, o dönem çalışan polisler bana kumpas kurdular. Beni gözaltına aldılar. Tutuklandım. Bu yüzden askere gidemedim. O dönem bana kumpas kuran polislerin açığa alındığını biliyorum. Bu olayın da bu tarz olayların da olmasından korkuyorum.

2010 yılında bu kumpas kurulduktan sonra oluşan psikolojiden dolayı asker olmak ve elime silah almak, terör örgütü tarafından öldürülmekten korkuyorum. Para biriktirip bedelli (askerlik) yapacağım. Sahte kimliği taşımamın tek sebebi budur.”

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

‘Retweet’e 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor’

Sonraki İçerik

Kadıköy’deki patlamada kritik gelişme

İlgili İçerik

Özgür Özel, YENİ Parti’nin genel başkanı seçildi
Siyaset

Özel: Türkiye’de son Alevi ‘ kendimi tam olarak eşit vatandaş hissetmiyorum’ demeyene kadar mücadele etmek boynumuzun borcudur

Beşiktaş KAP’a bildirdi… Stadyumun yeni sponsoru belli oldu!
Siyaset

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Hacı Bektaş Veli’yi anma mesajı

CHP’li Durmaz: “Mısırda 17 liranın altı üreticiyi üretimden koparır”
Siyaset

CHP’li Durmaz: “Mısırda 17 liranın altı üreticiyi üretimden koparır”

Ali Fazıl Kasap, Yeni Yol Partisi’ne katıldı
Siyaset

Ali Fazıl Kasap, Yeni Yol Partisi’ne katıldı

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti
Siyaset

Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İYİ Parti’den istifa etti

CHP’li Barut’tan TMO’ya buğdayda alım fiyatı çağrısı
Siyaset

Ayhan Barut: “Mazotta vergi yükü tümüyle kaldırılmalı”

Sonraki İçerik
Kadıköy’deki patlamada kritik gelişme

Kadıköy'deki patlamada kritik gelişme

Gündem

Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Mustafa Timisi’ye verildi

Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Mustafa Timisi’ye verildi

Özgür Özel, YENİ Parti’nin genel başkanı seçildi

Özel: Türkiye’de son Alevi ‘ kendimi tam olarak eşit vatandaş hissetmiyorum’ demeyene kadar mücadele etmek boynumuzun borcudur

Beşiktaş KAP’a bildirdi… Stadyumun yeni sponsoru belli oldu!

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Hacı Bektaş Veli’yi anma mesajı

SDG: ‘Birkaç gün içinde kendimizi feshedeceğiz

SDG: ‘Birkaç gün içinde kendimizi feshedeceğiz

Süleymancıların lideri Alihan Kuriş tutuklandı

Süleymancıların lideri Alihan Kuriş tutuklandı

İstanbulluların yüzde 70,8’i olası bir deprem için endişeli

İstanbulluların yüzde 70,8’i olası bir deprem için endişeli

Hastaneye kaldırılan Mahir Polat: “Kardiyatik tedavi programına devam ediyorum. Bugün daha iyiyim

Hastaneye kaldırılan Mahir Polat: “Kardiyatik tedavi programına devam ediyorum. Bugün daha iyiyim

İstanbul’un derelerinde 7 yılda 5,4 milyon metreküp malzeme temizlendi

İstanbul’un derelerinde 7 yılda 5,4 milyon metreküp malzeme temizlendi

Madencilerin eylemi dördüncü gününde…

Madencilerin eylemi dördüncü gününde…

İsrail’in Batı Şeria ablukası: Filistin yönetiminden ilhak tepkisi

İsrail’in Batı Şeria ablukası: Filistin yönetiminden ilhak tepkisi

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist