Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

AKP’li Külünk’ten Suriye açıklaması: Temenni ederiz ki 2011 öncesine dönsün

Türkiye ve Suriye’nin yeniden diplomatik ilişki kurmasına yönelik sinyaller son günlerde siyaset gündemine oturdu. AKP'li Metin Külünk de, "Türkiye ve Suriye ilişkileri temenni ederiz ki 2011 Haziran’ından öncesine dönsün. Bu mümkün mü? Şu anda çok imkan dahilinde görünmüyor. Ama imkansız mı, değil" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma Tarihi: 16 Ağustos 2022 - 22:59:34
Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2022 - 22:59:34
AKP’li Külünk’ten Suriye açıklaması: Temenni ederiz ki 2011 öncesine dönsün
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen hafta Ankara’daki 13’üncü Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Muhalefetle Suriye’deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” sözleri tartışma yaratmıştı.

Ekim 2021’de Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Bağlantısızlar Toplantısı’nda Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile de ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiğini açıklayan Çavuşoğlu, bu düşüncesini o görüşmede de aktardığını söylemişti. Çavuşoğlu, “Orada da biraz önce söylediğim, bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu… Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun ama diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik” ifadesini kullanmıştı.

Çavuşoğlu’nun sözleri üzerine başlayan tartışmalar sürerken; AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Metin Külünk de, Türkiye ve Suriye hükümetleri arasında görüşmeler yapılabileceği açıklamalarını değerlendirdi.

Sputnik Türkiye’den Turan Salcı’ya konuşan Metin Külünk, “11 yıldan bu yana Esad’ın basiretsiz politikalarının sonucunda, Türkiye’nin toprak bütünlüğüne ve güvenliğine yönelik tehdit olan bir fotoğrafı oraya çıkıyor. Bu fotoğraftan Suriye’nin toprak bütünlüğüne dem vuran Şam da rahatsız” ifadelerini kullandı.

Külünk ayrıca, “Temenni ederiz ki Türkiye ve Suriye ilişkileri 2011 Haziran’ından öncesine dönsün” ifadelerini dedi.

‘BAHÇELİ VE YAZICI’NIN DESTEK VERDİĞİ GİBİ BİR ZEMİN OLUŞMASI ÖNEMLİ’

“Ancak bundan Batı dünyası mutlu. Bütün yükü Türkiye çekiyor, Suriye kendi içinde müthiş bir acıya teslim oldu, 10 milyona yakın vatandaşı yeryüzüne dağıldı, yıkılmış harabe olmuş bir ülke ortaya çıktı” diyen Külünk, şöyle devam etti:

Sınırımız PKK’nın, DEAŞ’in tehditleriyle baş başa kaldı. Şimdi bunun bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Türkiye doğal olarak uluslararası hukuktan doğan haklarını kullandı. Terör tehdidini başladığı yerden bitirmek üzere sınır ötesi operasyonlarla toprak bütünlüğümüze yönelik saldırıları engelledi. Ancak bir nokta var ki terör örgütleri orada halen duruyor. Bundan Rusya da rahatsız. Soçi zirvesinde de ortaya çıktı ki Batı hegemonyasının Suriye üzerinden Rusya’ya kadar uzanan bu tehdidinin sonsuza kadar burada yaşaması mümkün değil. Bunun çıkış yolu olarak Sayın Bahçeli ve Sayın Yazıcı’nın destek verdiği gibi bir diplomatik zeminin oluşmuş olması çok önemli.

‘İKİ GÜÇLÜ LİDERİN VARLIĞI EN BÜYÜK GÜVENCEMİZ’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreçte en büyük güvence olduğunu öne süren Külünk, “Tabii ki Rusya ve Türkiye’nin iki güçlü liderinin varlığı bu süreçte en büyük güvencemiz. Sayın Putin şunu görüyor; Rusya’nın güvenliği aslında Akdeniz’den başlıyor, Türkiye’nin güvenliği Rusya’yı doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye’nin güvenliği İran’ı da ilgilendiriyor. O halde bölge ülkelerinin bu konuda işbirliği yapması gerekiyor. Türkiye’nin güçlü devlet yapısı İran ve Rusya’nın da varlığını koruma noktasında son derece kritik önemde. Sayın Putin Türkiye’ye, Rusya’ya saldırının nereden geldiğini, Suriye’yi kimin istikrarsızlaştırdığını görüyor” dedi.

‘BU COĞRAFYANIN PARÇALANMASINI İSTEYENLERİN MUTSUZ OLDUĞU BİR SÜREÇ BAŞLADI’

Türkiye ve Suriye’nin diplomatik ilişkilerinin gelişmesinden rahatsızlık duyanlar olduğunu söyleyen Metin Külünk, “Türkiye’ye yönelik Suriye ile diplomatik ilişkilerin bu noktaya gelmesinden kimin rahatsız olduğunu yine Atlantik’e, FETÖ’ye ve arkasındaki akla baktığımızda çok net görüyoruz. O zaman bu coğrafyanın birliğini beraberliğini isteyenlerin memnun olduğu ancak bu coğrafyanın parçalanmasını isteyenlerin mutsuz olduğu bir sürecin kapısı açıldı. Bu sürecin gelecekte bu coğrafyada Suriye ile Irak’la kendi aralarında sosyal, kültürel, iktisadi birliğin kapılarını açmaya vesile olacak bir olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

‘SÜREÇ ÇOK HIZLI İŞLEMEYE BAŞLADI’

Sürecin hızlı geliştiğini ifade eden Külünk, şunları söyledi:

Süreç çok hızlı gelişmeye başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız zamanı iyi okuyan bir liderdir. Zaten Soçi zirvesi bu noktadaki bütün ipuçlarını verdi ve süreç çok hızlı işlemeye başladı. Burada dikkatli olunması gereken nokta şu; Suriye’nin içinde de bu denklemi bozmak isteyen sızıntı unsurların olduğunu olacağını beraberinde Atlantik ötesine müzahir terör örgütlerinin bu süreci sabote etmek için ciddi provokatif eylemlerin içinde olacaklarını görmeliyiz. Gelişmeleri şu soru üzerinden yorumlamalıyız; bu eylemin sonuçları bu coğrafyaya yarar mı yaramaz mı? Çünkü bu bir büyük adım. Türkiye ve Suriye ilişkileri temenni ederiz ki 2011 Haziran’ından öncesine dönsün. Bu mümkün mü? Şu anda çok imkan dahilinde görünmüyor. Ama imkansız mı, değil.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Oyuncu Rıza Pekkutsal hayatını kaybetti

Sonraki İçerik

‘AKP aile partisi olduğu için istifa ettim’

İlgili İçerik

TBMM’de CHP bayramlaşma programı
Siyaset

Kılıçdaroğlu yarın MYK’sını toplayacak, Özel grupta konuşacak

CHP’li Aşkın Genç: İktidar çiftçiyi yarı yolda bıraktı
Siyaset

CHP’li Genç: Hazine 100 lira borç için 105 lira faiz ödüyor

Emeklilerin 4 bin liralık bayram ikramiyesi TBMM’de kabul edildi
Siyaset

İşte bu hafta TBMM’de görüşülecek konular…

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Tele1’e konuk oluyor
Siyaset

Okuyan: “NATO Zirvesi, Türkiye’yi yeni maceralara hazırlama zirvesidir”

Erdoğan: “Kayıt dışı siyaset yapma dönemi artık kapanmıştır”
Siyaset

Erdoğan: Türkiye’nin arınmış bir ana muhalefet partisine ihtiyacı var

Özgür Özel: Siz yolunuzdan dönmedikçe ben de bu yoldan dönmeyeceğim
Siyaset

Özgür Özel: Biz mağlubiyetleri geride bıraktık

Sonraki İçerik
‘AKP aile partisi olduğu için istifa ettim’

'AKP aile partisi olduğu için istifa ettim'

Gündem

İstanbul’da NATO Parlamenter Zirvesi’ni protesto eden 40 kişi gözaltına alındı

İstanbul’da NATO Parlamenter Zirvesi’ni protesto eden 40 kişi gözaltına alındı

Zeynep Sönmez Wimbledon’da ikinci tura yükseldi

Zeynep Sönmez Wimbledon’da ikinci tura yükseldi

Deniz Göktaş hakkında soruşturma başlatıldı

Deniz Göktaş hakkında soruşturma başlatıldı

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez

Türk Eczacıları Birliği: Eczacının olmadığı sağlık sistemi sürdürülemez

Adıyaman Belediyesi Çocuk Gelişim ve Eğitim Kampüsleri’ne yoğun ilgi

Adıyaman Belediyesi Çocuk Gelişim ve Eğitim Kampüsleri’ne yoğun ilgi

Trump yarın Putin’le görüşmeyi planlıyor

Trump: İran yarın Doha’da görüşme talep etti

Tamar Tanrıyar adli kontrolle serbest bırakıldı

Tamar Tanrıyar adli kontrolle serbest bırakıldı

DİSK-AR: “Asgari ücretli, 2005’e göre 23 Cumhuriyet altını kaybetti”

DİSK-AR: “Asgari ücretli, 2005’e göre 23 Cumhuriyet altını kaybetti”

TBMM’de CHP bayramlaşma programı

Kılıçdaroğlu yarın MYK’sını toplayacak, Özel grupta konuşacak

İBB yaz etkinlikleri başlıyor…

İBB yaz etkinlikleri başlıyor…

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist