Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Çakırözer, basın ve ifade özgürlüğü alanındaki yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 2024'ün ilk ayında basın ve ifade özgürlüğü alanındaki yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı.

Yayınlanma Tarihi: 6 Mart 2024 - 12:47:28
Güncelleme Tarihi: 6 Mart 2024 - 12:50:12
CHP’li Çakırözer gazetecilere yönelik şiddeti gündeme getirdi
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı ocak ve şubat aylarını kapsayan basın ve ifade özgürlüğü alanındaki hak ihlalleri raporuna göre, haber yorum ve paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma ve yargılamalarla karşı karşıya bırakılan gazeteciler yılın ilk 2 ayında 207 kez hakim karşısına çıktı. Gözaltına alınan 18 gazeteciden 5’i tutuklanırken, gazetecilere saldırılar yine cezasız bırakıldı.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 2024 yılının ilk iki ayında basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan ihlallerle ilgili hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Çakırözer, “Basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlallere her seferinde yenileri ekleniyor. Sansür yasası kapsamında gazeteciler hakkında yeni soruşturmalar açılıyor. Gazetecilere saldırı davalarında mahkemeler gazetecileri değil saldırganları koruyor. Gelirleri 85 milyonun vergilerinden oluşan TRT tarafsızlığını yitirmiş durumda. 2024’ün ilk 2 ayında ülkemizde yine basın özgürlüğünün kırıntısı yok” dedi.

Çakırözer, şunları söyledi:

“Basın özgürlüğünü kısıtlayan erişim engellemeleri hakkında Anayasa Mahkemesi’nin bir ‘toplu ihlal’ kararı daha vermesine rağmen, AKP iktidarı yasal düzenleme yerine engelleme kararlarının sürmesine göz yumdu. Yerel seçim takviminin işlemeye başladığı iki aylık süreçte ise TRT genel seçimde olduğu gibi yine muhalefeti yok sayan taraflı ve partizan yayın politikasına devam etti” ifadelerini kullandı.

18 GÖZALTI, 5 TUTUKLAMA

Çakırözer’in hazırladığı rapora göre 2024 yılı Ocak ve Şubat aylarında basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlaller şöyle:

“-18 gazeteci gözaltına alındı. Antalya’da İdris Özyol, İzmir’de Süleyman Gençel’in de aralarında bulunduğu 5 gazeteci tutuklandı.

-Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, 9 yıl önce Cumhuriyet Gazetesi Ankara eski Temsilcisi iken yaptığı ve açılan davalarda daha önce beraat ettiği haberi nedeniyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

-Neşe İdil hakkında 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

-Zafer Arapkirli sosyal medya paylaşımı nedeniyle 442 gün hapis cezasına çarptırıldı.

-Cumhuriyet Muhabiri Nagihan Yılkın’a dönemin Gaziantep Valisi Davut Gül’ün şikayeti üzerine yargılandığı davada 7 bin 80 TL para cezası verildi.

HABERE, YORUMA, PAYLAŞIMA DAVA

-Gazeteciler 207 kez hakim karşısına çıktı.

-Çiğdem Toker, Barış Pehlivan, İsmail Arı, Seyhan Avşar ile Furkan Karabay hakkında yazı haber ve yorumları gerekçe gösterilerek soruşturma ve davalar açıldı.

-Sosyal medya paylaşımları nedeniyle Korkusuz yazarı Can Ataklı hakkında 3 yıl hapis istemiyle iddianame düzenlendi, Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

-Gazeteci Altan Sancar ve Sema Kızılarslan sosyal medya üzerinden tehdit edildi. Fatih Altaylı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı tarafından hedef gösterildi.

TÜRGEV ELEŞTİRİSİNE TAZMİNAT CEZASI

-Gazeteci İsmail Saymaz, Ensar ve TÜRGEV vakıflarının ABD’de kurduğu Türken Vakfı’na dair eleştirileri nedeniyle tazminata mahkum edildi.

-Birgün Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’nin yazısı nedeniyle Demirören Holding Birgün Gazetesi’ne 100 bin TL’lik tazminat davası açtı.

SALDIRANA DEĞİL, GAZETECİYE CEZA

Türkiye’de gazetecilere saldırıların sürmesinin en önemli nedenlerinden biri gazetecilere saldıranların cezasız bırakılması. Gazetecilere saldırılarla ilgili davalarda yılın ilk iki ayında saldırganların değil gazetecilerin cezalandırılması dikkat çekti.

-Tatvan Belediye Başkanının korumalarının sokak ortasında saldırısına uğrayan gazeteci Sinan Aygül’e, saldırganlara hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 ay 5 gün hapis cezası verildi.

-Erciş Belediyesi ile ilgili haber yapan gazeteciler İdris Yılmaz ve Erhan Akbaş’a saldıran Şahin Yağar ve yakınlarına yönelik suç duyurusu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

-Evrensel Gazetesi’nin, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını iptal etmesine dair açtığı dava reddedildi.

SANSÜR YASASININ HEDEFİ BASIN

Rapora göre; Ekim 2022’de Meclis’ten geçen sansür yasası kapsamında gazetecilerin soruşturulup yargılanması 2024 ‘te de devam etti. İliç’teki maden faciası sonrası paylaşımı nedeniyle Artı TV muhabiri Şükran Ekinci hakkında soruşturma açılırken, gazeteci Fırat Bulut için de soruşturma açıldı. T24 yazarı Tolga Şardan hakkında da aynı maddeden iddianame hazırlandı.

RTÜK CEZA YAĞDIRDI, TRT YİNE TARAF OLDU

-RTÜK konukların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek iktidara yönelik eleştirileri nedeniyle televizyon kanallarına ceza vermeye devam etti. Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un şikayeti üzerine NOW TV, yazar Rıza Zelyut’un AKP’ye yönelik eleştirisi nedeniyle Tele1, milletvekili Ali Bozan’ın AKP-MHP ittifakına yönelik eleştirisi nedeniyle Flash TV’ye para ve program durdurma cezaları verildi.

-14 ve 28 Mayıs seçimlerinde tarafsızlık ilkesini yok sayan TRT’nin 31 Mart yerel seçimleri sürecinde de aynı tavrı sürdürdüğü belgelendi. RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser’in saptamalarına göre, YSK’nın yerel seçim takvimini başlattığı 1 Ocak’tan bugüne kadar AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’a 2 bin 592 dakika süre ayıran TRT, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’e ise sadece 43 dakika ayırdı.

-Taraflı ve partizan yayıncılığını yerel adaylar için de sürdüren TRT üç büyükşehirdeki AKP adaylarına 24 saat içinde toplam 73 dakika yer verirken, muhalefet adayları Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Cemil Tugay’a hiç yer vermedi.

AYM’NİN ERİŞİM KARARLARINI TAKAN YOK

Anayasa Mahkemesi haberlere getirilen erişim engellemelerinin basın ve haber alma özgürlüğünü ihlal ettiği yönünde son kararı ile 500’ün üzerinde habere getirilen engelleme kararları hakkında ‘toplu hak ihlali’ kararı verdi. Ancak AYM’nin erişim engellemeleri hakkında son birkaç yılda üst üste verdiği ihlal kararlarını yok sayan AKP iktidarı haber ve içeriklere ilişkin erişim engelleme kararlarına göz yummaya devam etti. FreeWeb Turkey’in verilerine göre, Ocak ayında çoğunluğu iktidara yakın kişiler ve kamu görevlileri olmak üzere 46 farklı erişim kararı ile 1401 içeriğe erişim engelli getirilirken, Şubat ayında da haber, sosyal medya hesabı, sosyal medya paylaşımı ve alan adlarından oluşan toplam 793 içerik 27 farklı erişim engeli kararıyla erişime engellendi.

Rapora göre; Ocak ve Şubat ayında getirilen erişim engellemeleri şunlar:

“Erzincan İliç’te gerçekleşen altın madeni faciası hakkındaki paylaşımlar, bir uyuşturucu baronunun bir Adalet Bakan Yardımcısı ile irtibata geçtiği yönündeki habere sahte erişim engeli kararı gönderilmesiyle ilgili haberler, bir başka Adalet Bakan Yardımcısı’nın torpil yazışmalarına ilişkin haberler, TikTok’ta canlı yayın yaptığı sırada eşi tarafından şiddete uğrayan kadın hakkındaki haberler, Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki kadrolaşma haberleri, Mardin’de bir hakimin öğretmen eşine küfür eden öğrencileri gözaltına aldırdığı haberleri, AKP döneminde İBB’nin verdiği yüksek miktardaki bursları alan siyasetçilerle ilgili haberler, BirGün yazarı Timur Soykan’ın ‘Ayasofya müezzini sazan sarmalında çıktı’ başlıklı haberi.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Halk Ekmek’te Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

Sonraki İçerik

CHP’li Yavuzyılmaz İliç Raporu’nu açıkladı

İlgili İçerik

CHP’li Sarıbal: “Bu asgari ücret emekçilerin sorununu çözmez”
Siyaset

CHP’li Sarıbal: “Bir istifa veya para iadesiyle fon krizi dosyası kapanmaz”

CHP Sözcüsü Sarı: “Eyüpsultan Belediye Başkanımız baskılara boyun eğmediği için gözaltında”
Siyaset

CHP Sözcüsü Sarı: “Eyüpsultan Belediye Başkanımız baskılara boyun eğmediği için gözaltında”

CHP’li İlgezdi: Kafdağı’na da gömseniz, yasanın utancını gizleyemezsiniz
Siyaset

CHP’li İlgezdi’den UTTS ile ilgili açıklama: “Aynı cihaza neden iki kez para ödeniyor?

Kamuda sözleşmeliye kadro teklifi yasalaştı
Siyaset

İşte TBMM’de bu hafta görüşülecek konular…

“Dünya kadar iftira attın 2 kuruş bulamadın, biz senin bakanında 2 milyar ispatladık”
Siyaset

“Dünya kadar iftira attın 2 kuruş bulamadın, biz senin bakanında 2 milyar ispatladık”

Özel: “Türkiye Yüzyılı geliyor’ diyenler yüzyılın vurgununu yapmışlar”
Siyaset

Özel: “Türkiye Yüzyılı geliyor’ diyenler yüzyılın vurgununu yapmışlar”

Sonraki İçerik
“Türkiye’de krizin sebebi 3 kelime; yap, işlet, devret”

CHP'li Yavuzyılmaz İliç Raporu'nu açıkladı

Gündem

“Eline silah verdiğimiz, 100 binlerce özel güvenlik görevlisini kendi kaderine terk edemeyiz”

55. yılında Türkiye-Çin ilişkileri: CHP’li Kılınç’tan ‘tematik işbirliği ve stratejik yatırım’ vurgusu

İstanbul’u Koşuyorum Avrupa Etabı’nın kazananları belli oldu

İstanbul’u Koşuyorum Avrupa Etabı’nın kazananları belli oldu

Japonya’da 6 büyüklüğünde deprem

Adana ve Osmaniye’de peş peşe 3 deprem…

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için Maltepe Üniversitesi’nde tören düzenlendi

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi için Maltepe Üniversitesi’nde tören düzenlendi

Çin donanmasına ait hastane gemisi, Gine’de sağlık hizmetleri verecek

Çin donanmasına ait hastane gemisi, Gine’de sağlık hizmetleri verecek

Başsavcılık’tan eski SPK Başkanı Gönül için soruşturma talebi

Başsavcılık’tan eski SPK Başkanı Gönül için soruşturma talebi

CHP’li Sarıbal: “Bu asgari ücret emekçilerin sorununu çözmez”

CHP’li Sarıbal: “Bir istifa veya para iadesiyle fon krizi dosyası kapanmaz”

İstanbul’da 6 Ekim tarihinde ulaşım ücretsiz olacak

İstanbul’da 6 Ekim tarihinde ulaşım ücretsiz olacak

Sıcaklıkların gündüz dahi tek hanelere düşeceği tarih belli oldu!

Yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altında seyrediyor

CHP Sözcüsü Sarı: “Eyüpsultan Belediye Başkanımız baskılara boyun eğmediği için gözaltında”

CHP Sözcüsü Sarı: “Eyüpsultan Belediye Başkanımız baskılara boyun eğmediği için gözaltında”

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist