Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulacak raporda, 8 Kasım 2020’den bu yana Ekonomi Masası, Esnaf Masası, milletvekili heyetleri, MYK üyelerince gerçekleştirilen il gezilerinde, ziyaret edilen kurum ve esnaf, temas edilen kişi sayısı gibi detaylarla saha çalışmaları tüm boyutlarıyla anlatılacak.
Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in haberine göre, bu kapsamda son olarak Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç tarafından Kars Saha İncelemesi Raporu hazırlandı.
Kentin başlıca sorunlarının “yoksulluk, işsizlik ve göç” olarak sıralandığı raporda, vatandaşın alım gücündeki düşüşe ilişkin de şu çarpıcı örnek aktarıldı:
“Bir kaşar ve gravyer peynir üretimi yapan mandıra sahibi kendilerine gelen taleplerde düşüşler olduğundan, örneğin marketlere gönderdikleri kaşar ya da gravyer peynirlerinin 100 gram-200 gram gibi daha düşük porsiyonlar halinde paketlenilmesinin istenildiğinden söz etmiştir. Kentte et ürünü satan esnaflar da eskiden 1 ya da 2 kg. kıyma ya da et satın alan yurttaşların, 100 gr. et satın almak durumunda kaldığını söylemiştir.”
Çözüm önerileri
Raporda, kentin sorunlarının çözümüne yönelik öneriler ise şöyle sıralandı:
– Kentteki göç sorununu ortadan kaldırmaya yönelik kentsel alanlarda istihdamı arttıracak ve kırsal alanda üretimi destekleyecek politikalar uygulanmalı, kent kamusal hizmet ve yardımlardan faydalandırılmalı kentsel ve kırsal altyapı çalışmalarına ağırlık verilmelidir.
– Tarım destekleri alım ve fiyat gibi garantileri de kapsamalı, bunların düzenlenmesi için kooperatifler tekrar oluşturulmalı, üreticilerin sütlerini ve ürünlerini satabilecekleri kooperatifler, hayvan pazarları, et kombine tesisleri kurulmalı; özellikle süt üreticilerinin olduğundan daha düşük değerlerle tüccarlara süt satmasını -avan sistemini- önleyecek ekonomi politikaları yürütülmeli, litre üzerinden asgari taban fiyatı belirlenmelidir.
– Küçük esnafın kaybolmaması için önlemler alınmalı, alışveriş merkezleri ve zincir marketler ile ilgili yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Esnaf ve sanatkarlarımıza sağlanan doğrudan nakit ve kira desteği kapsamı genişletilerek devam ettirilmeli, sosyal güvenlik prim ödemeleri ile vergi, elektrik, su, doğalgaz fatura borçları bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir.
– Pandemi nedeniyle seferleri durdurulan ancak kentin ve bölgenin ekonomisinde önemli role sahip olan Doğu Ekspresi seferleri, kontrollü ve HES kodu zorunluluğu getirilerek planlı bir biçimde yeniden başlatılmalıdır.
– Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi hızlandırılmalı ve lojistik merkez faaliyete geçirilmelidir.