CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın günlük aşılama sayılarını yayınladığı Türkiye Aşı Tablosu’ndaki istatistikleri değerlendirdi. Türkiye’de ilk aşılamanın 14 Ocak’ta, ikinci partiyle gelen 6.5 milyon doz aşının da 11 Şubat’ta vurulmaya başlandığını hatırlatan Emir, “Türkiye, bu hızla giderse 100 milyon doz aşıyı ancak 540 günde tamamlayabilecek” dedi.
Dün açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “13 Ocak’ta başlayan aşı programı muntazam şekilde yürüyor. Aşı programı tamamlandığında vaka sayısı 5 ise 1’e yaklaşmış olacaktır. Ağır hasta sayısını çok az duyacağız.” demişti.
Emir, yazılı açıklamasında şunları söyledi:
GELEN AŞILAR ÇOKTAN BİTMELİYDİ
“Türkiye’ye ilk aşı 30 Aralık’ta 3 milyon doz olarak gelmiş ve bu partinin aşılaması 14 Ocak’ta başlayıp 11 Şubat’ta bitmişti. Aynı gün, ikinci partide gelen 6.5 milyon dozun aşılanmasına başlanmıştı. 29 Ocak’ta da üçüncü partiyle 3.5 milyon doz aşı geldiği açıklanmıştı. Bu aşıların da 14 günlük kontrol sürecinden sonra 15 Şubat’ta yapılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü parti aşıların yani toplam 10 milyon aşının yapılmaya başlanmasının üzerinden bir ay geçti. Sağlık Bakanı ise günde bir milyon 100 bin kişinin aşılanacağını söylemişti. Bu durumda toplam 13 milyon doz aşının vurulma işlemi çoktan bitmeliydi.
2022 HAZİRAN’I BULACAK
İlk aşılamanın başladığı günden bu yana 57 gün geçti ama Sağlık Bakanlığının aşı tablosuna baktığımızda toplam yapılan aşı sayısının 10 milyon 588 bin olduğunu görüyoruz. Yani günde ortalama 185 bin doz aşı yapılmış. Türkiye, bu hızla giderse 50 milyon kişinin aşılanması ancak 540 günde yani 2022 yılının Haziran ayında tamamlanabilecek. Bu durumda iki ihtimal ortaya çıkıyor. Ya Sağlık Bakanlığı, yeni aşı gelmediği için aşılama sürecini yavaş yürütüyor. Ya da Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, aşılama organizasyonunu sağlıklı ve planlı bir şekilde yürütemiyor.
AŞI KAYNAĞINI ÇEŞİTLENDİRİN DİYE UYARDIK
Bugüne kadar geldiği açıklanan aşı miktarlarına ve aşılama takvimine baktığımızda çok net bir şekilde aşı tedariğinde sorun yaşandığı anlaşılıyor. Sağlık Bakanı, bundan sonra gelen aşı miktarlarını açıklamayacağını söylemişti. Neden böyle bir açıklama yaptığı şimdi daha iyi anlaşılıyor. Yakın zamanda yaptığı açıklamalar da aşı tedariğinde sorunların yaşandığını işaret ediyor. İktidar, en başından beri ısrarla bir aşı üzerinde durdu. “Ülkenin kaderini bir aşıya mahkum etmeyin. Aşı kaynağınızı çeşitlendirin” diye uyardık ama her nedense sadece Çin aşısına yöneldiler.
SORUMLULUKTAN KAÇMA TELAŞI
İktidar, aşı bulamıyor ve beceriksizliğini kabul etmek yerine sorumluluktan nasıl kurtulacağının telaşına düşmüş. Bakan Koca öylesine inandırıcılığını kaybetti ki gelen aşı miktarını dahi artık açıklamayacağını söyleyebiliyor. Oysa biz 83 milyonun sağlığı adına soruyoruz ve bakanlığın hiç olmazsa bundan sonra şeffaf ve dürüst bir süreç yürütmesini talep ediyoruz.”