Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Siyaset

CHP’li Genç’ten kuvvet komutanlarının yaş haddini uzatan teklife tepki

CHP Kayseri Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Aşkın Genç, Cumhurbaşkanına orgeneral ve oramirallerin yaş haddini 72’ye kadar uzatma yetkisi veren kanun teklifi ile ilgili, “Bu teklif, sistematik bir kadro planlaması değil, doğrudan belli isimleri koruma amacıyla hazırlanmış adrese teslim bir siyasi mühendislik ürünüdür. Daha önce de bu salonlarda liyakati aşındıran, FETÖ’ye alan açan düzenlemeler ordunun temelini nasıl sarstıysa, şimdi de sadakati esas alan, kişiye özel bu düzenlemelerle benzer bir yıkımın önü açılmak isteniyor” dedi.

Yayınlanma Tarihi: 3 Temmuz 2025 - 17:43:12
Güncelleme Tarihi: 3 Temmuz 2025 - 17:43:12
CHP’li Aşkın Genç: İktidar çiftçiyi yarı yolda bıraktı
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

CHP Kayseri Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Aşkın Genç, Cumhurbaşkanına orgeneral ve oramirallerin yaş haddini 72’ye kadar uzatma yetkisi veren kanun teklifi ile ilgili, ”Bu teklif, sistematik bir kadro planlaması değil, doğrudan belli isimleri koruma amacıyla hazırlanmış adrese teslim bir siyasi mühendislik ürünüdür. Daha önce de bu salonlarda liyakati aşındıran, FETÖ’ye alan açan düzenlemeler ordunun temelini nasıl sarstıysa, şimdi de sadakati esas alan, kişiye özel bu düzenlemelerle benzer bir yıkımın önü açılmak isteniyor” dedi.

En düşük emekli aylığıyla ilgili düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor. Birçok ihtisas komisyonunun alanına giren düzenlemeleri içeren teklifin ilk üç maddesi, TSK’nın komuta kademesini ilgilendiriyor. Teklifin 2’nci maddesinde yer alan, Cumhurbaşkanına orgeneral ve oramirallerin yaş haddini 72’ye çıkarma yetkisi verilmesi kamuoyunda tepki çekmişti.

CHP Kayseri Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Aşkın Genç, komisyon görüşmelerinde yaptığı konuşmada, teklifin ilk üç maddesinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurumsal yapısına zarar vereceğini ifade etti. Genç, konuşmasında şunları kaydetti:

“Görüşmekte olduğumuz bu torba kanunun 1’inci, 2’nci ve 3’üncü maddeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta yapısını, terfi sistemini ve liyakat esaslarını doğrudan hedef almaktadır. 1’inci maddeyle, Hava ve Deniz Kuvvetleri’nde gemi komutanlığı yapmamış ya da uçak uçurmamış subayların dahi korgeneral ve koramiralliğe terfi etmesinin önü açılıyor. Kuvvet doktrinine hâkim olmayan sınıf subayları artık en üst rütbelere gelebilecek. 2’nci madde ise Yüksek Askerî Şûra kararıyla görev süresi uzatılacak general ve amiral sayısı 36’dan 60’a, zorunlu hallerde ise 75’e çıkarılıyor. Ayrıca orgeneral ve oramirallerin yaş haddi 67’ye çıkarılıyor ve Cumhurbaşkanına bu sınırı 72’ye kadar uzatma yetkisi tanınıyor. 3’üncü maddeyle, Harp Enstitüsü yani kurmaylık eğitimi zorunluluğu kaldırılıyor. Bugüne dek Türk Silahlı Kuvvetleri’nde korgeneral ya da koramiralliğe yükselebilmek için stratejik sevk ve idare eğitimi almış olmak gerekiyordu. Şimdi bu koşul da kaldırılıyor. Yani Harp Enstitüsü eğitimi almamış kişiler, en üst rütbelere taşınabilecek.

BU DÜZENLEMELERDEN KİMİN DOĞRUDAN FAYDALANACAĞINI BİZ DE BİLİYORUZ, SİZLER DE BİLİYORSUNUZ

Tek tek saymayacağım ama bu düzenlemelerden kimin doğrudan faydalanacağını biz de biliyoruz, sizler de biliyorsunuz. Kimin görev süresi bu maddeyle garanti altına alınmak isteniyor, kim kurmaylık eğitimi almadığı hâlde terfi ettirilmek isteniyor, teker teker takip ediyoruz. Bu teklif, sistematik bir kadro planlaması değil, doğrudan belli isimleri koruma amacıyla hazırlanmış adrese teslim bir siyasi mühendislik ürünüdür. Daha önce de bu salonlarda liyakati aşındıran, FETÖ’ye alan açan düzenlemeler ordunun temelini nasıl sarstıysa, şimdi de sadakati esas alan, kişiye özel bu düzenlemelerle benzer bir yıkımın önü açılmak isteniyor.

72 YAŞINDA ORGENERALLERİN HALA GÖREVDE TUTULMASI NE AKLA NE MANTIĞA SIĞAR

65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza araç kullanmak için yılda iki kez sağlık raporu zorunluyken, 72 yaşında orgenerallerin hâlâ görevde tutulması ne akla ne mantığa ne de modern askeri normlara sığar. Bu düzenlemeler, genç ve liyakatli subayların önünü tıkamakta; komuta kademesini kurumsal körlüğe, emir-komuta zincirini ise siyasi sadakate mahkûm etmektedir.

BU MADDELER ESAS OLARAK MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU’NDA ELE ALINMALIYDI

Ayrıca bu kadar kritik değişikliklerin emekli maaşı artışı gibi sosyal beklentilerin arasına saklanarak torba teklif yöntemiyle Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirilmek istenmesi, usul bakımından da sakattır. Bu maddeler doğrudan askeri hiyerarşiyi etkiliyor ve esas olarak Milli Savunma Komisyonu’nda ele alınmalıydı. Özetle söyleyelim bu teklif, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni daha güçlü kılmak için değil; bazılarını görevde tutmak, bazılarını dışarıda bırakmak için hazırlanmıştır. CHP Grubu olarak bu maddelere itiraz ediyor, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurumsal yapısının siyasi tercihlerle değil, liyakatle şekillenmesini savunuyoruz.

AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞAYAN ASTSUBAYLAR VAR

Bir diğer önemli husus, bu kadar alelacele bunları Plan ve Bütçe Komisyonuna getirirken, sizleri de mutlaka arayan astsubaylar, astsubay dernekleri, emekli dernekleri mutlaka arıyordur. Açlık sınırının altında yaşayan astsubay kardeşlerimiz var, tazminat sorunları olan insanlarımız var, askerlik görevini ciddiyetle yapmış, görev ve sorumluluklarını yerine getirmiş. Onların da ciddi sorunları var. Biz isterdik ki onların da sorunları burada konuşulsun ve çözüm önerileri sunulsun. Astsubayların da sorunlarını en kısa zamanda çözelim.”

KAYNAK: ANKA

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Milli tenisçi Zeynep Sönmez Wimbledon’da üçüncü tura yükseldi

Sonraki İçerik

Halk TV’nin ekran karartma cezasının başlayacağı tarih belli oldu

İlgili İçerik

CHP’li Bağcıoğlu: “Bu coğrafyada kritik savunma projelerinde geç kalma lüksümüz yoktur”
Siyaset

Yankı Bağcıoğlu’ndan İHA uyarısı

Nimet Özdemir, İYİ Parti’den istifa etti
Siyaset

CHP’den istifa eden Nimet Özdemir, AKP’ye katıldı

CHP’li Bakan, Yerlikaya’ya, polis barikatı getiren plakasız araçları sordu
Siyaset

CHP’li Bakan “Cumhur İttifakı Ocakları”nı İçişleri Bakanı Çiftçi’ye sordu

Dikbayır: Perşembe günü Meclis’te açıklama yapacağım
Siyaset

Ümit Dikbayır, CHP’den istifa etti

Ümit Özdağ’dan Devlet Bahçeli’ye ‘meşrebi bulanık’ yanıtı
Siyaset

Ümit Özdağ’dan, iktidara 12. Yargı Paketi tepkisi

TBMM’de basın toplantıları için kullanılan salonda düzenleme
Siyaset

TBMM’de basın toplantıları için kullanılan salonda düzenleme

Sonraki İçerik
Halk TV’de üst düzey ayrılık

Halk TV'nin ekran karartma cezasının başlayacağı tarih belli oldu

Gündem

İşte rakamlarla 36. NATO Zirvesi…

İşte rakamlarla 36. NATO Zirvesi…

Soma’daki orman yangını kontrol altına alındı

Soma’daki orman yangını kontrol altına alındı

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Çin’i 3-0 mağlup etti

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Çin’i 3-0 mağlup etti

Taksiciler ve Martı TAG davası sonuçlandı…

Taksiciler ve Martı TAG davası sonuçlandı…

Çin Dışişleri Bakanı: BRICS güvenlik toplantısında bir kez daha çok taraflılık vurgulandı

Çin Dışişleri Bakanı: BRICS güvenlik toplantısında bir kez daha çok taraflılık vurgulandı

Eğitim Sen: “Öğrenciler, hak savunucuları serbest bırakılmalıdır”

Eğitim Sen: “Öğrenciler, hak savunucuları serbest bırakılmalıdır”

Özdağ’dan MESEM tepkisi: “Vicdansız bir düzenin sonuçlarıyla karşı karşıyayız”

Özdağ’a Şeyh Said’in “hatırasına hakaretten” para cezası…

CHP’li Bağcıoğlu: “Bu coğrafyada kritik savunma projelerinde geç kalma lüksümüz yoktur”

Yankı Bağcıoğlu’ndan İHA uyarısı

Mamdani’nin desteklediği sol adaylar ön seçimi kazandı

Mamdani’nin desteklediği sol adaylar ön seçimi kazandı

Nimet Özdemir, İYİ Parti’den istifa etti

CHP’den istifa eden Nimet Özdemir, AKP’ye katıldı

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist