CHP’li İlgezdi: “Faz-3 onaylı tedavi ile SMA çocuklarımızın derdine derman olmalı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, sosyal medyada başlatılan SMA kampanyasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasının ise net olarak karşısındayız” açıklaması ve beraberindeki tartışmalarla ilgili “Yaşanan polemik çocuklarımızın sağlığını geri getirmiyor. Deneme aşaması bitmiş, faz-3 onayı alınmış bir tedavi ile ilgili kobay tartışmaları yerine çocuklarımızın derdine derman olmanın çaresine bakılmalı” dedi.

Bunlara da bakabilirsiniz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, polemik konusu olan gen tedavisinin dünya sağlık otoriteleri olan Amerika FDA ve Avrupa EMA tarafından Mayıs 2020’de onaylandığını anımsatarak, “Bu tedavi bugüne kadar yaklaşık 800 çocuğa uygulandı. Avrupa’da aralarında Almanya, Fransa ve İtalya’nın olduğu 20 civarı ülkenin geri ödeme listesinde olan bir tedavi. Tedavi ticari olarak yapılıyor. Kobay olmak durumu söz konusu değil” dedi. CHP’li İlgezdi, “Çocuklara umut olabilecek bu tedavi için çok az zamanları var. Bu süreyi geçirmeden çocukların bu ilaca ulaşımını sağlamak iktidarın görevi” açıklaması yaptı.

İlgezdi, “Spinraza’nın ilk dört dozundan sonra nörolojik ve fizik tedavi testler uygulandıktan sonra ilaca devam edilip edilmeyeceğine karar veriliyor. Tedavinin devamı için 4 saat solunum cihazından ayrı yaşayabilme kriterleri var maalesef. Bu kriter Avrupa ülkelerinde olmadığı için tedavi devam ederken, ülkemizde dört saatten az süre solunum cihazından ayrı kalamayan çocukların tedavisi yarım kalmaktadır. Bakanlığın önce bu kriterleri kaldırması gerekiyor. Birçok çocuk kriter testlerini geçemediği için Türkiye’de ödenen ilacı bile alamıyor” dedi.

İlgili İçerik

Sonraki İçerik

Gündem

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist