HDP’li Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü; “Anayasa dışı bir karar. Meclisi terk etmiyorum”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkında kesinleşen yargı kararının okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü.

Bunlara da bakabilirsiniz

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun hakkında kesinleşen yargı kararı TBMM’de okundu.

TBMM internet sitesinde Gergerlioğlu’na ait bilgiler milletvekilliğinin düşürüldüğü notu girilerek güncellendi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Ben Meclis’teki bekleyişimi sürdüreceğim. Bana bu bedeli ödetenler de bu bedeli öderler. Milletin vekilini Meclis’ten almak neymiş, tüm Türkiye ve dünya görür. Ayak oyunlarıyla vekilliğim elimden alınmaya çalışılıyor. Ben bunu kolay kolay bırakmam.” ifadeleriyle kararın okunmasının ardından TBMM’de direnişe geçeceğini açıklamış ve 1994 yılında yaşananları hatırlatmıştı.

Gergerlioğlu: Anayasa dışı bir karar. Meclisi terk etmiyorum

Gergerlioğlu’nun ilk açıklaması şöyle oldu:

“Başta sona hukuksuzlukla doluydu bu karar. Ben milletimin bağrındayım, milletimin kalbindeyim ve hiçbir yere gitmiyorum. Bu anayasa dışı bir karardır. Meclisi terketmiyorum. Gergerlioğlu’dan ilk açıklama.

Anamın ak sütü gibi helal oyla geldim. Boyun eğmeyeceğiz. Bunu herkes bilsin. Ben 90 bin Kocaelilinin oyunu alarak buraya geldim. Prosedür olarak benim vekilliğimi düşürdüklerini iddia ediyorlar. Milletin iradesi AYM’nin kararının beklenmesidir. Bir örnek var: Berberoğlu…

Berberoğlu döndü. Benim de döneceğim kesindir. Bütün bunları bile bile vekilliğimi düşürüyorlar. Bütün ihlalleri, çıplak aramayı, hukuksuzlukları yüzlerine vurdum”

 

1994’TE NE OLDU

Gergerlioğlu direnme kararını anlatırken, “1994’teki görüntüleri yapsınlar. Kendileri bilir. 1994 görüntüleri olur” görüşünü dile getirdi.

Gergerlioğlu’nun göndermede bulunduğu 3 Mart 1994’de aralarında Leyla Zana, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Orhan Doğan’ın da bulunduğu çok sayıdaki Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilinin Meclis’te dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

Milletvekili olmalarına karşın, dokunulmazlıkları olmadığı gerekçesiyle milletvekilleri 17 Mart 1994’te tutuklanmıştı.

Aralarında Sırrı Sakık’ın da bulunduğu bazı milletvekilleri bir süre Meclis’te kalarak, direnmiş, ancak bir süre sonra Meclis’ten çıkarılarak tutuklanmışlardı.

2007’de yaşamını yitiren Orhan Doğan’ın Meclis kapısı önünde başına bastırılarak polis aracına bindirilmesi ise yıllarca konuşulan görüntüler arasında yer almıştı.

Bölücülük suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılan DEP milletvekillerinin başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, eski DEP milletvekillerinin adil yargılanma haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yargıtay, 2004’te mahkumiyet kararlarını bozunca eski DEP milletvekilleri cezaevinden tahliye edilmişti.

Aralarında Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Leyla Zana’nın da bulunduğu bazı isimler ise sonraki yıllarda kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP), kendini fesheden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve yerine kurulan Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) milletvekili, parti yöneticisi ve belediye başkanı olarak görev yaptılar.

2019 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Türk ise İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanmıştı.

İlgili İçerik

Sonraki İçerik

Gündem

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist