Millet İttifakı üyelerinden İYİ Parti’de genel başkan Meral Akşener’in 3 Mart Cuma günkü konuşmasıyla muhalefette derin bir çatlak meydana geldi. Akşener, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını veto etti ve iki CHP’li belediye başkanına çağrıda bulundu.
Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ise Akşener’in çağrısına yanıt olarak “Genel başkanımızın iradesi dışında hareket etmeyiz” dedi.
Seçime kendi adayıyla gireceği konuşulan İYİ Parti’den son olarak Ersan Şen hamlesi geldi. Akşener, dün akşam Habertürk TV’de konuk olarak yer alan Ersan Şen’i reklam arasında aradı ve görüşmeye çağırdı. İYİ Parti’nin seçimlerde aday çıkarmama veya Şen’in adaylığı ihtimali, “İYİ Partili seçmenin ikinci parti tercihi ne olur?” sorusunu yeniden gündeme getirdi.
MetroPoll Araştırma’nın Mayıs 2021’de yayınladığı Türkiye’nin Nabzı raporuna göre, İYİ Partililerin ikinci tercihi yüzde 34.7 CHP.
Araştırma sonucuna göre İYİ Partililerin ikinci parti tercihleri şöyle:
AK Parti – Yüzde 3.7
MHP – Yüzde 2.6
HDP – Yüzde 3.2
DEVA – Yüzde 3.2
Saadet – Yüzde 0.5
Memleket Partisi – Yüzde 0.5
Gelecek Partisi – Yüzde 1.1
Diğer – Yüzde 0.5
Başka parti tercihim yok – Yüzde 35.8
Fikrim yok, cevap yok – Yüzde 14.2
İYİ Parti, tüm seçmenler arasında ise ikinci parti olarak en çok tercih edilen parti olarak gösterilmişti. Aynı rapordaki sonuçlara göre, ikinci parti tercihi yapan seçmenlerin yüzde 13.7’si İYİ Parti’yi seçmişti. O listede MHP ikinci, CHP üçüncü, AK Parti ise dördüncü sırada yer alıyor.
Toplumsal Etki Araştırma Merkezi’nin (TEAM) Ekim 2019’daki İYİ Parti analizine göre de, partililerin ikinci tercihi CHP oluyor. O rapordaki bilgilere göre İYİ Parti seçmenine oyunu İYİ Parti’ye değil de başka bir partiye verecek olsa tercihinin ne olacağı sorusu yöneltildiğinde, yaklaşık yüzde 43’ünün CHP, yüzde 21’inin MHP’yi tercih edeceği yanıtı alınıyor.
Raporda analiz şöyle devam ediyor:
“Son genel seçimlerde oyunu İYİ Parti’ye veren seçmenlerin yüzde 15’i, oy vermiş olmalarına karşın birinci tercihlerinin İYİ Parti olmadığını söylüyor. Bu kesimin önemli bir kısmı önümüzdeki seçimlerde CHP’yi tercih edeceğini belirtiyor ve CHP tercihi İYİ Parti seçmenleri arasında yüzde 48’e kadar ulaşıyor. Bu iki veri İYİ Parti seçmeninin önemli bir kısmının geçmişte MHP’ye yönelmemiş olduğunu ve yeni bir seçimde ikinci tercihinin Cumhur İttifakı partileri olmayabileceğini gösteriyor.”
Mevcut raporda İYİ Parti seçmeninin partiye olan bağlılığı da analiz ediliyor. Seçmenlerin oy verdikleri partilerle bağlarının ne kadar kuvvetli olduğuna bakıldığında da en zayıf bağın İYİ Parti seçmeninde olduğu görülüyor. İYİ Parti seçmeninin yüzde 45’i, partisi ile bağlarının güçlü ya da çok güçlü olduğunu söylerken, bu oran diğer partilerde yüzde 55’e kadar yükseliyor.
İYİ Parti seçmeni CHP ile AK Parti arasında kalırsa, yüzde 61 oranında CHP’yi tercih ediyor.
Raporun sonuç kısmında ise şu 3 sonuç veriliyor:
1. İYİ Parti’ye oy vermiş seçmen grubunun İYİ Parti ile bağları zayıf. Tüm seçmen grupları arasında sadakati en düşük grubu İYİ Parti seçmeni oluşturuyor.
2. İYİ Parti seçmeni zannedildiğinin aksine MHP’lilerden çok CHP’lilere benziyor. Bu benzerlik sosyo-ekonomik düzey, cinsiyet, yaş, yaşam tarzları gibi göstergelerde belirginleşiyor.
3. Siyaseten en mesafeli oldukları partiler AK Parti ve MHP. İYİ Parti seçmeni kendisini CHP’ye daha yakın hissediyor.