CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Sürat Kargo’yu 335 milyon 500 bin bedelle satmasına ilişkin “Şirketin değeri 1 milyar 700 milyon liralının üzerinde. Yani 1.3 milyarlık kamu zararı söz konusu. Üstelik satım kararı usulsüz. İhaleyi aldığı iddia edilen bir firma var, 2021’de kurulmuş, 1 milyon lira sermayesi var, 335 milyon lira alış yapıyor, neyle yapıyor?” diye sordu. Kuşoğlu, ihaleyi Port Kargo isimli şirketin aldığını belirterek, “Port Kargo. 2021’de kurulmuş, 1 milyon lira sermayesi var, 335,5 milyon lira alış yapıyor, hangi tecrübeyle yapıyor? Birisine ısmarlama olarak bu şirket veriliyor. Birilerine ısmarlama olarak bu şirketin satışı tezgahlanmış. Amiyane tabiri ile maalesef durum böyle” diye konuştu.
CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, ülke orman yangınlarıyla uğraşırken bir taraftan da yolsuzlukların hız kesmediğini belirtti. Kamunun Sürat Kargo satışıyla 1,3 milyar TL zarar ettirildiğini vurgulayan Kuşoğlu, konuyla ilgili yetkililerden yanıt beklediğini belirterek şöyle konuştu:
“1.3 MİLYARLIK KAMU ZARARI SÖZ KONUSU”
“TMSF bünyesinde 800’e yakın şirkete el konulmuş durumda. Sürat Kargo’nun ihalesi tamamlandı. 335 milyon 500 bin liraya satıldı. Prosedür tamamlanmaya çalışılıyor. yalnız Sürat Kargo’nun satılmasıyla ilgili olarak hem değeriyle ilgili hem de prosedürle ilgili birçok soru var. Normalde 335 milyon 500 bin liraya satılan şirketin değeri, 1 milyar 700 milyon liranın üzerinde. Yani 1.3 milyar liralık kamu zararı söz konusu. Ayrıca da satış kararı usulsüz. Birçok soru var sorulması gereken, yetkililerden bunlarla ilgili cevap bekliyorum: Sürat Kargo’nun hangi tarih itibariyle muhammen bedeli 325 milyon lira olarak belirlenmiştir? Bizim aldığımız bilgilere göre 2019 yılı itibariyle bu bedel tespit edilmiş şimdi 2021 yılındayız. Kendi alanında Türkiye’nin üç veya dördüncü büyük ve kazançlı şirketi olan Sürat Kargo geçen yıl 58 milyon lira kar etmiş, bu yıl 130 milyon lira kar etmesi bekleniyor. Sürat Kargo’nun reel değerinin 2 milyar liraya yakın bir değeri olması gerekiyor. Nasıl 335 milyon 500 bin liraya satılabilir? Ayrıca ihaleye katılacaklara 13 iş günü süre veriliyor, ‘şirketle ilgili bütün incelemelerinizi değer tespitlerinizi yapın’ deniliyor. Sürat kargoyla aynı tarihte ihale ilanı yayınlanan değeri de 15,8 milyon lira olan Durkay Makine’ye ki değeri 20 kat Sürat Kargo’dan küçük, ona daha fazla süre veriliyor. 20 kat büyük bir şirkete 13 gün iş günü, bunun sebebinin açıklanması lazım.
“1 MİLYON LİRA SERMAYESİ VAR, 335 MİLYON LİRA ALIŞI NEYLE YAPIYOR”
TMSF öncelikle bir kamu kuruluşu. Kamu kuruluşu hukuk, adalet kurumu demektir. Yaptığı işlerin kanuna uygun olması gerek. TMSF’nin tabi olduğu kanunlar var. 6758 sayılı Kanunla ilgili bir tebliğin 7. maddesi var, buna göre diyor ki ‘ilgili bakanın mali oluşum raporunu onaylaması lazım, mali oluşum ve ortaklık yapısının raporda belirtilmesi lazım, şirketin mevcut halinin sürdürülebilir olmaması…’ Yani TMSF keyfine göre satamaz, sürdürülebilirlik durumu var, kar ediyor, nasıl satabilirsiniz? Bunun gerekçesi nedir bu usulsüzlük yapıldığını ayrıca gösteren bir durum. Sürat Kargo ihalesi için kaç firma ihale dosyası almıştır? Dosya alan firmalardan hangisi şirketi incelemiştir? Dosya alan şirketlerden hangileri ücret ödeyerek sistem odasına girmiş ve inceleme yapmıştır? Saatlerce günlerce çalışmayı gerektirir bu durum.
“PORT KARGO BU YIL KURULMUŞ. ISMARLAMA OLARAK BU ŞİRKET VERİLMİŞ”
İhaleyi aldığı iddia edilen bir firma var, Port Kargo. 2021’de kurulmuş, 1 milyon lira sermayesi var, 335,5 milyon lira alış yapıyor, neye göre yapıyor, neyle yapıyor, hangi tecrübeyle yapıyor? Port Kargo sistem odasında inceleme yaptı mı ne kadar süre harcamıştır sistem odasında? Yoksa bu ihale bu Port Kargo için mi yapılmıştır? İhale dosyası alan firmalardan süre yetersizliği nedeniyle ihalenin uzatılmasını talep eden olmuş mudur? Olmuşsa hangi gerekçeyle bu talep kabul edilmemiştir? Görüyorsunuz hem rakam olarak çok büyük yolsuzluk var, kamu zarara uğratılmış, hem de satılması gereken bir şirket satılmış. Birisine ısmarlama olarak bu şirket veriliyor. Birilerine ısmarlama olarak bu şirketin satışı tezgahlanmış. Amiyane tabiri ile maalesef durum böyle. İlgili bakanları, TMSF yetkililerini uyarıyorum bunlarla ilgili cevap bekliyorum. Bununla ilgili bazı bilgiler de elimde var onlarla ilgili olarak açıklama yapmak istemiyorum, ama bu konularla ilgili açıklama yapılmazsa ben de o bilgileri kamuoyuyla paylaşacağım.”