CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananların ardından rapor hazırlayarak dünya üniversitelerinden modeller önerdi. Harvard ve Kaliforniya üniversitelerinin rektör seçimlerini anlatan Gökçen, “Türkiye’nin akademik özgürlüklerin, liyakatin ve bilimin esas alındığı üniversitelerle anılmasını istiyoruz. Üniversitelerimizin dünyada yüksek sıralamalara girebilmesi için demokratikleşme şart” dedi.
Gökçen, AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanması, öğrencilerin protestoları ve hükümetin açıklamalarının ardından konuyla ilgili bir rapor hazırladı. Gökçen, “Ancak üniversiteye kelepçe vuranlar görecek, gençler kazanacak ve saraydakilerin korktuğu seçim hezimetini onlara gençler yaşatacak” dedi.
Raporda, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin anayasal haklarını kullanarak rektörlük seçimlerinin yapılmasını talep ettikleri ve gözaltı işlemleri sırasında kötü muamele gördükleri iddialarına da yer verildi. Öğrencilerin de katılacağı seçimlerle rektörlerin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gökçen, “Üniversitenin ekolünü ve kültürünü oluşturan, üniversitenin temel bileşeni olan öğrencilerdir. Türkiye’nin akademik özgürlüklerin, liyakatin ve bilimin esas alındığı üniversitelerle anılmasını istiyoruz. Üniversitelerimizin dünyada yüksek sıralamalara girebilmesi için demokratikleşme şart” dedi.
Harvar ve Kaliforniya örnekleri
Raporda, rektör Melih Bulu’nun dile getirdiği Boğaziçi Üniversitesi’nin dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında yer alması hedefi hatırlatılarak bu hedefin gerçekçi olabilmesi için akademik özgürlüklerin ve üniversite özerkliğinin sağlanmasının gerektiği vurgulandı.
Dünyanın ilk 100 üniversitesi arasında yer alan bazı üniversitelerin rektörlük seçim prosedürlerinden örnekler de şu şekilde verildi:
-Harvard Üniversitesi: Rektör mezunlar derneği tarafından belirlenir. Derneğe Rektör başkanlık eder. Rektör akademik, bilimsel çalışmalar ve üniversitenin iş dünyası ile ilişkilerinin geliştirilmesi görevlerini sürdürür. Üniversite yönetiminde yetki, mezunlar derneğinin elindedir. Derneğin üyeleri bu üniversiteden mezun kişilerden oluşur. Üyelerin görev süresi 6 yıldır
-Kaliforniya Üniversitesi: Rektör, üniversite üst yönetim kurulu tarafından seçilir. Kurul ise 26 kişiden oluşmaktadır. 18 üyeyi mevcut üniversitede görev yapan akademisyenler arasından vali atar, 1 üyeyi mevcut üniversitedeki öğrenciler seçer, 7 üye ise milli eğitim müdürü, okul müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşmaktadır.
-Imperial College London: Konseyin belirlediği bir araştırma komisyonu tarafından, yaklaşık 20 ay süren bir araştırma süreci sonrası seçilmektedir.”