Kış kurak geçti, umudun bağlandığı ilkbaharda da beklenen yağışlar gelmedi. Yurt çapında etkili olan kuraklık tarımı da etkiledi.
Başta buğday olmak üzere birçok tarım ürününde verim düştü. Mayıs ayında yağışlar yetersiz olunca kuraklıktan etkilenen il sayısının 41’e çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yağış ve sıcaklık analizi raporlarını açıkladı.
Buna göre 2021 yılı Mayıs ayı, son 50 yılın en sıcak mayıs ayı oldu.
Yağışların normale göre yüzde 56, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre ise yüzde 66 azaldığı belirtilirken, ülkenin büyük bir bölümü ‘olağanüstü kurak’, ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi.
Mayıs ayında Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Bolu, Karabük’de mevsim normallerinde, diğer tüm bölgelerde ise üzerinde sıcaklık görüldü. Uzun yıllar mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16,7 dereceyken, bu yıl 19,3 derece oldu. En yüksek sıcaklık ise 44.3 derece ile Urfa Ceylanpınar’da tespit edildi. 44.3 derece mayıs ayında Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti.
EGE, AKDENİZ, GÜNEYDOĞU’DA ALARM
Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne’nin güney kesimleri, Düzce, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya çevreleri, İstanbul’un batısı, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun’un sahil kesimlerinde normalin üstündeki yağışlar, diğer bölgelerin tamamında normallerin altında kaldı. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış azlığı yüzde 80’lerin üzerine çıktı.
KURAKLIK TÜM BÖLGELERDE
Haritalarda Marmara’nın bir bölümü, Batı ve Orta Karadeniz ile Iğdır civarları harici bölgeler ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Son üç aylık Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasında ise Muğla, Denizli-Burdur, Niğde, Elazığ-Malatya-Dersim, Diyarbakır-Urfa-Mardin, Çankırı, Kars, Bayburt ve Van ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak’ olarak görülüyor.
KAYNAK: DHA