CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, gübredeki fahiş fiyat artışlarına tepki gösterdi. Barut, “Tarımsal üretimde kullanılan gübrenin verime etkisi en az yüzde 50 civarında ama gübre fiyatlarındaki akıl almaz artışlar çiftçinin ocağını söndürüyor. Gübrenin yoğun kullanıldığı bu dönemde, fahiş fiyat artışları üreticileri mağdur ettiği gibi tüketicileri de olumsuz etkiliyor. Maalesef tarım ve çiftçi açısından zor günler yaşıyoruz. Binbir emekle üreten, ürettiğinden kazanamayan çiftçimiz borç batağına saplanıp hızla tarımdan uzaklaşarak mağdur oluyor. Ülke tarımı, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve ekonomimiz zarar görüyor, tüketici de bundan nasibini alıyor” dedi.
“Gübrede ithalata bağımlıyız”
Türkiye’de yılda ortalama 5 buçuk milyon ton gübre kullanıldığını ve gübre üretiminin ana hammaddeleri doğalgaz, fosfat kayası ve potas tuzu ile amonyak, nitrik asit, sülfürik asit ve fosforik asitin ithal edildiğini belirten barut, “Gübrede tam olarak ithalata bağımlıyız. Bu anlamda tarımsal üretimde çiftçinin en büyük maliyet kalemlerinden birisini oluşturan gübre fiyatlarındaki akıl almaz artışlara çare bulunmalı. Aksi takdirde tarım ve çiftçi rahat yüzü görmez, tüketici de ucuza ürün bulamaz” dedi.
“Döviz kurlarının aşağıya düşmesine rağmen, gübre fiyatı yükseldi”
Son bir yılda gübre fiyatlarında yüzde 90’a vardığını söyleyen Barut, “Bundan 7-8 ay önce dövizde hareketlenme yokken fiyatı bin 900 lira olan ÜRE gübre, dolar 8.5 liraya dayanınca 2 bin 400 lira olmuştu. Sonrasında dolar 7 liralar seviyesine geriledi ama ÜRE fiyatı 3 bin liraya fırladı. Döviz kurları yükselirken artan gübre fiyatları ne hikmetse döviz kurları aşağıya düşmesine rağmen gerilemedi, aksine yükseldi. Bu kabul edilemez” dedi.
“İktidar, üç maymunu oynamasın”
Barut, “Ülkemizde tarımı ve çiftçiyi gözetmesi gereken iktidar bu konuda üç maymunu oynamasın. Tarımsal üretim için hayati, çiftçimiz için de yaşamsal önemdeki gübredeki bu soruna çare bulunsun. Tarım ve Orman Bakanlığını çözüm bulmaya çağırıyoruz. Gübrede en büyük aktörlerden birisi olan Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle gübre fiyatlarına müdahale edilsin. Çiftçimizin yüzü gülsün, tarımda verim kaybı riski ortadan kalksın, tüketici uygun fiyatlarla gıdaya ulaşsın” çağrısı yaptı.