Robot, düzenli ve güçlü bir şekilde yuvarlanarak ilerleyebiliyor ve hızıyla istikametini şekil ve büyüklüğünü değiştirerek ayarlayabiliyor. Robotun akıllı tepki verme davranışı, yapay zekaya dayalı makine algısı oluşturuyor.
Araştırma sonuçları Cell Press’in yayını olan Matter isimli bilim dergisinde yayınlandı.
Dünya genelinde araştırmacılar; 3D baskı süreci, akıllı malzemeler, matematik modelleme ve makine öğrenme algoritmalarını birleştirerek zaman içerisinde dış uyaranlara tepki verebilen 3D nesneler yaratıyor ve böylelikle dördüncü bir boyut eklemiş oluyorlar.
Araştırma ekibi, algılama ve adaptasyon yeteneğine sahip akıllı yumuşak robotu sıvı kristal elastomerleri 4D baskı yoluyla işlemden geçirmek suretiyle geliştirdi.
Araştırma ekibinin lideri olan Tianjin Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Fakültesi profesörü Feng Wei, “Yumuşak robot farklı yapılandırılmamış ortamlara uyum sağlayabiliyor ve insanlarla daha güvenli bir şekilde etkileşime girebiliyor” dedi.
Robot, ısı algılaması sayesinde kendi başına şeklini değiştirebiliyor ve hareket hız ve yönünü ayarlayabiliyor. Yuvarlanma yönünü otonom bir şekilde kontrol etme yeteneği, bir çift antene sahip böceğinkine benzer bir temas algısı yaratıyor ve bu da yumuşak
robotun yol üzerindeki engelleri tespit etmesine ve engellerin yüksekliğine bağlı olarak bunların üzerine tırmanma veya etrafından dolanma tepkisini vermesine yardımcı oluyor.
Feng, “Robot, belli bir eğime sahip bir ısıtma plakasının üzerine konulduğunda, otonom bir şekilde yuvarlanabiliyor. Bu yumuşak robotun bütün hareket süreci otomatik ve görevleri insan kontrolü olmadan yerine getirebiliyor” dedi.
Robot, ağırlığının 40 katı yük taşıyabiliyor ve yük taşımacılığı ve aşırı yüksek sıcaklık koşullarında akıllı araştırmalarda geniş bir uygulama potansiyeline sahip bulunuyor.