Ramazan Bayramı günlerinde EFT yapmak isteyen banka müşterileri, hesaba yatırılan miktarların karşı hesaba ne zaman geçeceği konusunda tereddüt yaşıyor. Zira, yakınlarına hızlı bir şekilde para ulaştırma isteyen vatandaşlar, mevcut banka hesaplarından karşı taraf EFT para transferi yapmak yerine eş, dost, komşunun banka hesabını kullanarak aynı banka üzerinden havale yapma arasında ikilemde kalmış durumda.
BAYRAMDA BANKALAR AÇIK MI, ÇALIŞIYOR MU?
Hayır, hem Ramazan Bayramı’nda hem de Kurban Bayramı’nda hiçbir banka çalışmaz. Resmi tatil günlerinde bütün bankalar tam gün kapalıdır. Sadece arefe günleri sabahtan öğlene kadar yarım gün açık olurlar. Bu Ramazan Bayramı’na özel olarak 17 günlük sokağa çıkma yasağının uygulanması nedeniyle bankaların çalışma saatlerinde de değişiklik yapıldı. Bankanızın çalışma saatlerini internet üzerinden mutlaka kontrol etmekte fayda var.
BAYRAMDA EFT VE HAVALE GEÇİYOR MU?
Ramazan Bayramı’nın yanı sıra bütün resmi tatil günlerinde EFT işlemi yapılamaz. İnternet üzerinden veya ATM’den yaptığınız EFT işlemi, ilk iş günü gerçekleşir. Havale işlemiyse her gün her saat yapılabilir.
Dolayısıyla 13-14-15 Mayıs 2021 günlerinde idrak edilen Ramazan Bayramı’nda ve 16 Mayıs 2021 Pazar günü farklı bankalar arasındaki EFT işlemleri geçerli olmayacak. Bu tarihlerde yapılan EFT para transferi, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü işleme konacak.
Aynı banka içi para transferi olan ‘havale’ işlemlerinin bu bayram günleri de dahil olmak üzere tüm resmi tatil günlerinde gerçekleştirilebileceğini bir kez daha belirtelim.
BAYRAMDA EFT YAPILABİLİR Mİ?
EFT işlemleri banka personelleri tarafından manuel olarak onaylandığı ve resmi tatil günü bankalarda çalışan olmadığı için, ilk iş gününde işleminiz sıraya girer ve onaylanırsa karşı tarafa ödemeniz gönderilir.
Telefon bankacılığı, internet, mobil şube veya ATM’lerden vereceğiniz EFT gönderme emri aynı şekilde işlem görür ve benzer şekilde sonuçlanır, birbirlerinden farklı değildir.
BAYRAMDA EFT GÖNDERME ÜCRETİ NE KADAR?
Bazı bankaların ‘Geç EFT’ adı altında hizmetleri bulunuyor. Fakat ‘Geç EFT’ işlemi, hafta içi günleri saat 17.00’den sonraki zaman diliminde geçerli. Mesai saatleri dışında verilen EFT işlemi ilave ücrete tabi tutulabilir. Bankaların EFT ücretlerini öğrenmek için ilgili bankanın internet sitesini ziyaret edebilir veya müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
EFT NEDİR?
Merkez Bankası’nın sahibi ve işleticisi olduğu Elektronik Fon Transfer (EFT) sistemi, Türk lirası üzerinden yapılan ödeme işlemlerinin elektronik ortamda gerçek zamanlı brüt mutabakatını sağlayan sistemdir.
1992 yılında kurulan EFT sisteminin 2000 yılında teknolojik gelişmeler ve ihtiyaçlar doğrultusunda yazılım ve donanımında önemli değişiklikler yapıldı. EFT sisteminde gerçekleşecek işlemlere ilişkin herhangi bir alt veya üst limit bulunmaması ve küçük tutarlı ödeme işlem adedinin toplam ödeme işlemleri içindeki payının oldukça yüksek olması, büyük tutarlı ve acil ödemelerin gerçekleşmesinde bir risk unsuru oluşturmaktaydı. Bu nedenle 7 Aralık 2012 tarihinde işlevsel bir ayrıma gidilerek, EFT sisteminin müşteriler arası TL aktarım sistemi ve bankalararası TL aktarım sistemi olmak üzere 2 bileşene ayrılması sağlandı.
Müşteriler arası Türk lirası aktarım sistemi bileşeninde hesaba ve isme yapılan müşteri ödemeleri, kamu ödemeleri, konut, iş yeri ve diğer kira ödemeleri, maaş ve kredi kartı ödemeleri gibi bankaların müşterileri adına gerçekleştirdikleri ödemeler ile; bankalararası Türk lirası aktarım sistemi bileşeninde ise bankaların birbirleri arasında gerçekleştirdikleri ödemeler ile yurt dışı finansal kuruluşlara sağladıkları muhabirlik hizmetlerine ilişkin bankacılık ödemeleri gerçekleştirilir.
Mevcut durumda her iki bileşen de Merkez Bankası tarafından oluşturulan yazılımlarla hizmet verir. Alacaklandırma esasına göre çalışan EFT sisteminde ödemeler bekletilmeden alıcılarına iletilmekte ve gün sonunda gerçekleşmeyen emirler iptal edilir.
BANKA HAVALESİ NEDİR?
Havale, aynı banka içerisindeki bir hesaptan yine aynı bankadaki farklı bir hesaba paranın transfer edilme işlemidir. Havaleyi para transfer edilecek kişinin IBAN veya hesap numarasıyla internet bankacılığı, ATM, şube veya telefon bankacılığı üzerinden yapmak mümkündür.
Havale işlemi yapabilmek için göndericinin ve alıcının vadesiz hesaplarının aynı bankada bulunması gereklidir. Bankaların uygulamaları değişkenlik göstermekle birlikte aynı şubede bulunan hesaplar arasında yapılan havale işlemleri genellikle ücretsiz, farklı şubelerde bulunan hesaplar arasında yapılan havale işlemi ücretlidir. Banka havalesi ile sadece yurt içindeki hesaplara ve Türk lirası cinsinden para transferi yapılabilir.
Banka havalesi yapmak için alıcının 26 haneli IBAN’ı (Uluslararası Banka Hesap Numarası) veya şube ve hesap numarası, adı-soyadı ve transfer edilmesi istenen para tutarı bilgilerine de ihtiyaç vardır. Para transferinin yapılacağı vadesiz hesabın bakiyesi havale edilecek tutarı ve havale ücretini karşılamak için yeterli olması gereklidir.
Havale aynı banka içerisinde olduğu için 7 gün 24 saat yapılabilir ve karşı tarafın hesabına 1-2 dakika içerisinde para transferi gerçekleşir.
EFT VE HAVALE ARASINDAKİ FARKLAR NELER?
* Havale işlemi aynı banka üzerinden yapılır. EFT ise iki farklı banka arasında gerçekleşir.
* EFT’nin onay süresi daha uzundur. Havale işlemi çok daha hızlı gerçekleşir.
* Havale her gün 7/24 bankanın sunduğu farklı uygulamalar üzerinden yapılabilir. EFT işlemleri ise ancak hafta içi belli saatlerde yapılabilir.
* EFT ücreti genellikle daha pahalı, havale ücreti ise daha ucuzdur.