Yön Haber
YÖN Radyo
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Podcast
Video
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Yön Haber
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Daha Fazla
    • Yaşam
    • Sağlık
    • Yerel Yönetimler
    • Medya
    • Avrupa
    • Sürdürülebilirlik
    • Teknoloji
    • Spor
    • Video
    • Podcast
    • Asya Gündemi
    • TBMM
Yön Haber
Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Güncel

Eski kaymakam konuştu: Felaket ‘geliyorum’ demiş

Sinop'un Ayancık ilçesindeki selde yıkımın artıran tomruk deposunun eski kaymakam Çağlayan Kaya tarafından kaldırılmak istendiği ancak kendisine yöreden tepkiler geldiği ortaya çıktı. Depoyu kaldırmayan kaymakam, tayin istemek zorunda kaldı.

Yayınlanma Tarihi: 15 Ağustos 2021 - 12:04:41
Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2021 - 12:04:41
Eski kaymakam konuştu: Felaket ‘geliyorum’ demiş
PAYLAŞPAYLAŞPAYLAŞWechat

Sinop’un Ayancık ilçesindeki sel felaketinde 9 yurttaş yaşamını yitirdi. Olayda ihmaller zincirleri sorgulanırken dikkatler en çok izinsiz kurulan ve selin etkisiyle yerleşim yerlerine yağan ‘tomruk deposunda’ toplanmıştı. İsmail Saymaz’ın Halk TV’de yayımlanan haberinde ise felaketin nasıl ‘geliyorum’ dediği bir kez daha gözler önüne serildi.

Selin vurduğu Ayancık ilçesinin eski Kaymakamı Çağlayan Kaya, beş yıl önce Orman İşletme Müdürlüğü’nün derenin kenarında izinsiz şekilde tomruk deposu kurduğunu tespit etti.

Kaya, selde yıkıcı etkiyi arttıracağı için depoyu dağ yamacına taşımak istedi. Muhtarlar ve köylüler “Kaymakam ekmeğimizle oynuyor” diye ayaklanınca Kaya, tayinini istedi. Dört yıl sonra bugün, Kaya’nın öngördüğü üzere, derenin kenarındaki tomruklar felakete yol açtı.

Kaya, “Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü, pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. Tomruklar hasar vermezdi” diyor.

SEL RAPORU 

Sel felaketi üzerine kendisine ulaştığım Kaya, sorularımı yanıtladı. Ayancık’ta göreve başladıktan sonra dere kenarları ve yatağına yapılmış 12-13 yapıyı tespit ettiğini ifade ederek, şunları söylüyor: “Ayancık’ta sel riski olan bölgeleri tespit ettim. Dönemin valisine rapor olarak götürdüm. 1963’te Ayancık tamamen bitmiş selden. Daha sonra 70’lerde, 81’de, 92’de ve 2012’de sel olmuş. ‘Binaların kaldırılması lazım. Risk içeriyor. Selde yıkıcı etkiyi arttıracak’ dedim. Burada tomruk deposu da geçiyor.”

TOMRUK DEPOSU İZİNSİZ YAPILMIŞ

Kaya, valiye raporu sunduktan bir ay sonra Yenikonak’ta bulunan tomruk deposunda toplantı yaptığını vurgulayarak, şöyle konuşuyor: 

“Dedim ki siz dere yatağına tomruk deposu yapmışsınız. Neye göre yaptınız, belgesini çıkarın. Belge çıkaramadılar. Ne Devlet Su İşleri’nden izin almışlar, ne Acil Afet Durum Genel Müdürlüğü’nden, ne de valilikten… İzin yok. İşin tuhaf yanı: 2012’de sel geçiriyor Ayancık. Adamlar 2014’te tomruk deposunu izin almadan koymuşlar. Bunun üzerine ‘Dağ yamaçlarında ağaçların az olduğu yerler tespit edelim, depoyu taşıyalım’ dedim. Üç yer tespit ettim.”

MUHTARLAR KARŞI ÇIKTI

Bu toplantıdan sonra eve gidince art arda telefonunun çaldığını kaydeden Kaya, şöyle devam ediyor:

“Orman İşletme Müdürü; köylüleri, çalışanları ve muhtarlara ‘Kaymakam ekmeğinizle oynuyor, tomruk deposunu Boyabat’a taşıyacak’ diyor. Her gelene anlatmak zorunda kaldım. Dayanamadım. İki gün sonra 71 muhtarı toplayıp görüntülü brifing verdim. 2012 yılının sel felaketi, 1963 yılının fotoğrafları… Dedim ki, tomruk deposunu Boyabat’a taşımayacağız. Yenikonak’ın göbeğine, selin olduğu yere izinsiz tomruk deposu yapılmış. Yerini de gösterdim. ‘Tam dağ yamacındaki bölgeye taşıyacağız’ dedim. Ayancık’ın ekmeğiyle niye oynayalım? İkna edemedim. İyi bir linç kampanyası başladı. Tarih, 22 Aralık 2017. Toplantıyı bitirirken şöyle dedim muhtarlara: Eğer tomruk deposu taşınmazsa, umarım Ayancık felaketle daha karşı karşıya kalmaz. Yok eğer kalırsa da tomruklar köprüleri yıkıp Ayancık’ı bitirdiği zaman, bugünü not edin.”

TAYİN İSTEMEK ZORUNDA KALDI

Kaya, Eylül 2018’de tayin istediğini, Bolu Vali Yardımcısı olduğunu anlatarak, şu bilgileri veriyor:

“Tayin isteme sebeplerimden biri de bu tomruk deposu hadisesinde bana yapılanlardı. İkincisi, tomruk deposunun gerisinde kumluk yolu var, 8-9 köyün ilçeye gelmesini sağlayacak bir yerdi. Bunu da dere yatağına yapmak istediler. Muhtarlar siyasileri ve valiliği sıkıştırdı. ‘Yol istiyoruz’ dediler. Vali beye ‘Bu dere yatağına yapılırsa en küçük selde gider’ dedim. Depo meselesinden tavırlılardı. Bunu da söyleyince her şeye karşı çıkıyor gibi algı oluştu. Tayin istedim. Tayin istememin yüzde 80’i bu nedendendi.”

‘DEPO TAŞINSA FELAKET OLMAZDI’

Kaya, tomruk deposunun taşınması halinde bu facianın yaşanmayacağını savunarak, şöyle diyor: “Dediğim şekilde müdahale edilse üç köprü yıkılmazdı. Derenin kenarındaki pazar yeri ve sanayi sitesi yıkılmazdı. İlçe merkezine tomruklar girip binalara hasar vermezdi. Bu çalışmalarımızın hepsi kaymakamlığın arşivinde mevcut. Tabi selin yıkıcı etkisi vardır. Tomruklar bu etkiyi iki üç katına çıkarır. Ayancık’ın Sinop merkezle bağlantısı kesildi. Bunu sağlayan üç köprü vardı. Üçü de yıkıldı.”

Selden sonra Ayancıklılar tarafından arandığını anlatan Kaya, “Haklıydınız, çok üzüntülüyüz’ dediler. Ben de haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşadım” diye ekliyor.

ANKESÖR ARAMALARINDAN AÇIĞA ALINDI

Çağlayan Kaya, 2016 yılında Sinop Ayancık Kaymakamı olarak atandı. İki yıl bu görevde kalan Kaya, 2018’de Bolu Vali Yardımcılığına getirildi.

Kaya, Aralık 2020’de ankesörlü arama soruşturması kapsamında açığa alındı. 2008 ve 2011 yılında ankesörlü telefondan arandığı ileri sürülen Kaya’ya dava açılmadı. İhraç edilmeyen Kaya, bu yıl eylül ayında görevine dönmeyi bekliyor.

PaylaşPaylaşGönderPaylaşPaylaş
reklam metni reklam metni reklam metni
Önceki İçerik

Erdoğan’dan ‘sınıra duvar örme’ açıklaması

Sonraki İçerik

Oğlunun mezarına çıplak ayakla yürüdü

İlgili İçerik

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı
Güncel

AKOM: Yağışlı hava geri geliyor

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı
Güncel

Meteoroloji’den 29 Ekim için kuvvetli yağış uyarısı

İşte 29 Ekim’de İstanbul’da kapalı olacak yollar…
Güncel

İşte 29 Ekim’de İstanbul’da kapalı olacak yollar…

Meteoroloji uyardı: Çok kuvvetli sağanak geliyor
Güncel

Meteoroloji’den şiddetli yağış uyarısı

ÖSYM yetkilileri hakkında harekete geçildi
Güncel

ÖSYM, 2027 sınav takvimini açıkladı

Meteoroloji’den 17 il için sarı kodlu uyarı!
Güncel

Meteoroloji’den 17 il için sarı kodlu uyarı!

Sonraki İçerik
Oğlunun mezarına çıplak ayakla yürüdü

Oğlunun mezarına çıplak ayakla yürüdü

Gündem

CHP’li Kaya: “Milli Eğitim Bakanı artık bir saniye bile o koltukta oturmamalıdır”

CHP’li Kaya: “Emekli olmak yoksulluğa mahkûm olmak değildir”

CHP’de il ve ilçe başkanlıklarına yeni atamalar

CHP’li Sarı: “2028 yılına sarkmış bir seçimi erken seçim olarak görmüyoruz”

Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu öncesi spor sektörü fuarda buluşuyor

Türkiye İş Bankası 48. İstanbul Maratonu öncesi spor sektörü fuarda buluşuyor

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış uyarısı

AKOM: Yağışlı hava geri geliyor

CHP’li Kılıç’tan, Kurtulmuş’a anayasa tepkisi

CHP’li Kılıç’tan Cemil Tugay hakkında suç duyurusu

AKOM’dan İstanbul için sağanak uyarısı

Meteoroloji’den 29 Ekim için kuvvetli yağış uyarısı

Emeklilerden yeni düzenleme beklentisi

Emeklilerden yeni düzenleme beklentisi

İBB Kültür AŞ, Cumhuriyet Bayramı’nı renkli etkinlikler ve kampanyalarla kutluyor

İBB Kültür AŞ, Cumhuriyet Bayramı’nı renkli etkinlikler ve kampanyalarla kutluyor

RTÜK’ten Atatürk’e hakaretlere izin

RTÜK’ten Sözcü TV ve Koza TV’ye ceza

Beyoğlu’nun gençleri Ata’nın huzurunda…

Beyoğlu’nun gençleri Ata’nın huzurunda…

  • Künye / İletişim
  • Gizlilik Politikası
Bizi takip edin

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Hiç Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Anasayfa
  • Güncel
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Video
  • Podcast
  • Emek Dünyası
  • Kültür-Sanat
  • Dünya
  • Yerel Yönetimler
  • Sağlık
  • Sürdürülebilirlik
  • Teknoloji
  • Yaşam
  • Spor
  • Medya
  • Asya Gündemi
  • TBMM

© 2020 YÖN Haber | Tüm Hakları Saklıdır

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist