Malatya’da tarım üreticilerinin geçim kaynağı kayısıyı don vurdu. Bölgede üretici köylü ciddi zarara uğradı. 8-9 Mayıs’ta yaşanan don ve aşırı rüzgar etkisiyle Hekimhan, Darende, Kuluncak ve Akçadağ’ın yüksek kesimlerinde don etkisiyle yemeye dahi kayısı kalmadı.
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel yaptığı yazılı açıklama ile üreticilerin zararlarının derhal karşılanmasını gerektiğini kaydetti. Üreticilerin borç altında ezildiğini ifade eden Gürel, borçların faizsiz olarak ertelenmesi ve bölgenin afet kapsamına alınması gerektiğini dile getirdi.
ÜRETİCİLERİN UMUTLARI YİNE BAŞKA BAHARA KALDI
Daha önce de ciddi ürün kayıplarının yaşandığını hatırlatan Gürel, “Şimdi zaman zaman saatte 90 kilometreyi bulan rüzgarın etkisiyle özellikle kuzey batı ilçelerimiz Hekimhan, Darende, Kuluncak ve Akçadağ’ın yüksek kesimlerinde ciddi don etkisiyle köylünün deyimiyle ‘Yemeye dahi’ kayısı kalmamıştır. Ülkemizde ulusal bir tarım politikasının olmamasından dolayı zamanla kayısı dışındaki birçok ürünün üretiminin yasaklanması, geri kalan ürünlerinin de gerek girdilerdeki fahiş artışlar, gerekse pazarlamada hükümetlerin tarımda ithalat uygulamalarına karşı direnememesi karşılığında üretemez duruma gelmiş ve yalnızca kayısıya bağımlı hale gelmişlerdir” dedi.
KAYISI OLMAZSA HAYAT DURUYOR
Gürel şöyle devam etti: “Malatya genelinde yaşanan don ve rüzgar felaketi ile kayısıda ciddi rekolte kaybı yaşanmıştır. Bu da üretici için daha fazla borç, daha fazla yoksulluk, daha fazla batak, daha fazla çaresizlik anlamına gelmektedir. Bir başka deyimle üreticinin umutları yine başka bahara kalmıştır. Kayısıdan başka geliri olmayan üreticilerin içerisine düştüğü durum içler acısıdır ve gelecekle ilgili umutları gittikçe tükenmektedir. Malatya’ya ve ülke ekonomisine milyon dolarlarla ciddi girdi sağlayan kayısı üreticilerinin içinde bulunduğu durum bugüne kadar görmezden gelinmiş, göz ardı edilerek üretici kendi kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Ancak bu böyle gitmez, gitmemelidir.”
“ÜRETİCİLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ, MUTLAKA DESTEKLENMELİ”
Üreticilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyleyen Gürel, “Üreticilerin ürün kaybından dolayı yaşadığı zararlar devlet tarafından karşılanmalı, bankalara, birliklere, kooperatiflere olan borçları faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Ürün kaybı yaşanan bölgeler acilen afet kapsamına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: EVRENSEL