TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi olan CHP’li Erdan Kılıç, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapılması için TBMM’ye tek maddelik kanun teklifi sundu. Erdan Kılıç, Türk Kızılayı ile bazı vakıf, dernek ve belediyelerin aşevlerinin olduğunu, ancak ülkedeki bütün bu aşevleri ile barınma evlerinin sayı ve kapasite olarak yoksul ve yardıma muhtaç vatandaşlar için yetersizdir kaldığını vurguladı. Erdan Kılıç, çoğu aşevinde tek öğün yemek verildiğini, sağlıklı bir insanın günde üç öğün yemesi gerektiğini bildirerek, “İhtiyaç sahibi vatandaşlara nakdi ve ayni yardımda bulunmak üzere her il ve ilçede kurulan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının, yardıma muhtaç vatandaşlar için barınma ve yemek hizmeti vermesi sağlanmalıdır” dedi.
Erdan Kılıç, “Salgın döneminde iş kaybına uğrayan ve yoksulluğa terk edilen milyonlarca insan yiyecek ekmek dahi bulamayacak duruma gelmiştir. Yoksulluk artık ülkemizde kronik hale gelmiş, iktidar bu yoksulluğa çare olmak yerine sadece uzaktan izlemekle yetinmektedir, yoksulluk kader değil, politikadır” diyerek hükümet politikalarına tepki gösterdi. Kılıç’ın teklifle ilgili açıklaması şöyle:
“Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, barınma ve aş ihtiyaçlarını karşılamalı”
“Kanun teklifini hazırlamadaki amacımız; sokakta yaşayan, hiçbir geliri olmayan, yardıma muhtaç fakir vatandaşlarımıza devletin şefkat elini uzatmasıdır. Birçok dernek, vakıf ya da belediye bu hizmeti vermektedir. Ancak bu hizmet daha çok büyükşehirlerde verilmektedir, kapasiteleri ve sayıları yetersizdir, ayrıca düzensiz bir şekilde yapılmaktadır. Çoğu yerde de tek öğün verilmektedir. Sağlıklı bir insanın üç öğün yemesi gerektiğini göz önüne aldığımızda, aşevlerinin sayı olarak kapasitelerinin yetersiz olmasının yanı sıra, öğün olarak da ihtiyaçları karşılamadığı sonucunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle her il ve ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla bu kişilerin barınma ve aş ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir. Bu hizmetin ülke çapında ihtiyaç sahibi olan herkese ulaştırılması da bu vatandaşların, kime ve neye hizmet ettiği belli olmayan bazı vakıf ve derneklerden barınma ve yemek ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalmaları durumunu ortadan kaldıracaktır.”