Türkiye’de Google’a ait tüm servislerde yaklaşık bir saat kesinti yaşandı. İçerik dağıtım sağlayıcısı Cloudflare, kesintinin nedeninin Google Cloud’daki bir arıza olduğunu belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, konuya ilişkin, “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz Google’dan kesintinin sebebiyle teknik rapor talep etti. Süreci yakından takip ediyoruz” dedi.
Google’ın Türkiye sunucularına, yaklaşık bir saat erişimin sağlanamadığı, arama sunucunun çalışmadığı, Google hizmetinin çalışmadığı tespit edildi. Google’in Türkiye Ofisi tarafından ise henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.
Google’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu Youtube ve e-posta uygulaması Gmail’de de erişim sıkıntısı yaşandı. Kullanıcılar, küresel dijital müzik, podcast ve video hizmeti sunan sosyal medya platformu Spotify’da da masaüstü web sitesine erişimin sağlanamadığını belirtti.
Google’a ait servislerde yaşanan uluslararası kesinti, küresel piyasalarda belirsizlik yarattı. Yaklaşık bir saat süren kesinti, yatırımcıların endişelenmesine neden oldu. Gün içerisinde kesintinin piyasalar üzerindeki etkisi takip edilecek.
İçerik dağıtım sağlayıcısı Cloudflare’in ABD medyası CNN’ne yaptığı açıklamada, kesintilerin kaynağının Google Cloud’daki bir arıza olduğu söylendi. Cloudflare, Google Cloud’un temel hizmetlerinin bu kesintiden doğrudan etkilenmediğini belirtti. Açıklamada, “Cloudflare bünyesindeki sınırlı sayıda hizmet Google Cloud altyapısını kullanıyor ve bunlar etkilenmiş durumda. Hizmetlerin kısa süre içinde normale dönmesi bekleniyor” denildi.
Kesintinin sadece Türkiye’de değil, bazı Doğu Avrupa ülkelerinde de yaşandığı görüldü.
GOOGLE’DAN KESİNTİNİN SEBEBİYLE TEKNİK RAPOR TALEP ETTİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Google, Android ve bağlı servislerinde Türkiye ile Avrupa bölgesini kapsayan kesinti yaşandığını bildirdi. Sayan’ın paylaşımı şöyle:
“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz Google’dan kesintinin sebebiyle teknik rapor talep etti. Süreci yakından takip ediyoruz. Yaşanan bu kesintiler yerli ve milli ürün ve yazılımların ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bu sebeple 5G’nin hem yazılım hem de donanım kısmında yerlilik oranını artırmak için çok fazla çalıştık. Şu anda yüzde 60 olan yerlilik oranımızı daha da artıracağız.”
KAYNAK: ANKA

















